
Bitcoin daalde van $88.000 naar $82.000 na de verrassend harde tariefaankondiging van Donald Trump. De cryptomarkt verloor ruim $500 miljoen aan openstaande posities, terwijl beleggers massaal vluchtten uit risicovolle activa.
Bitcoin onder druk na nieuwe importheffingen
De aangekondigde tarieven van president Trump lijken het startschot te zijn geweest voor een bredere correctie op de cryptomarkt. Terwijl beleggers hoopten op milde maatregelen, leidde het harde beleid tot forse paniekverkopen van digitale activa.
$500 miljoen aan liquidaties, Bitcoin zakt tot $82.000
Op woensdag bereikte Bitcoin kortstondig een piek van $88.000, maar viel daarna abrupt terug tot $82.000. Volgens data van Coinglass werd meer dan $500 miljoen aan longposities geliquideerd, met Bitcoin zelf goed voor $176 miljoen. Ook Ethereum en Solana kregen klappen van respectievelijk 6% en 6,6%.
For months, markets have been running on optimism—pricing in rate cuts, soft landings, and infinite liquidity.
But today was a reality check!
– Bitcoin drop down straight from $88.5K → $83K
– $2T wiped from S&P 500 futures in minutes
– $500M in liquidations across crypto…
— BitLuxe (@Bit_Luxe) April 3, 2025
Tarieven veroorzaken angst op wereldmarkten
Trump’s beleid omvat een basisheffing van 10% op alle importen, en tot 54% op specifieke goederen uit landen als China, Mexico en Canada. De maatregel, aangekondigd op wat hij ‘Liberation Day’ noemde, zorgde direct voor rode cijfers op de Aziatische beurzen. De Dow-futures kelderden met 918 punten, terwijl ook de S&P 500 bijna $2 biljoen aan waarde verloor.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Technische steunpunten en verwachtingen
Voorlopig lijkt Bitcoin zich te stabiliseren rond de $83.000, maar analisten wijzen op een mogelijk scenario waarbij de koers opnieuw test richting $80.000 of zelfs $76.000 als het negatieve sentiment aanhoudt. Toch kan het verzwakken van de dollarindex op termijn zorgen voor opwaartse druk, vooral als investeerders Bitcoin opnieuw als alternatief waardereservemiddel gaan beschouwen.
Gaat Trump’s beleid Bitcoin uiteindelijk versterken?
Op de lange termijn zou het protectionistische beleid van Trump juist kunnen leiden tot meer vraag naar non-soevereine activa zoals Bitcoin. Volgens sommige analisten kan BTC, net als goud, profiteren van toenemende handelsspanningen en onzekerheid rond fiatvaluta’s. Maar voorlopig lijkt het risico op verdere correctie groter dan dat op een onmiddellijke opleving.
OKX - trade meer dan 150 crypto’s
- Nieuwe app en Web3 wallet in Nederland
- Handel met andere traders
- Verdien bonussen met crypto staking
