Bitcoin (BTC) verbruikt veel energie: Hoe erg is dat nou eigenlijk?

Het netwerk van bitcoin wordt onderhouden door tienduizenden nodes en miners. Om de hardware te laten draaien is er natuurlijk energie nodig. En dat aspect komt vaak terug in het nieuws wanneer bitcoin besproken wordt.

Bitcoin zou een energieslurpend monster zijn dat elke dag de energie van duizenden huishoudens opslokt. Dat ligt gelukkig iets genuanceerder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit onderzoek van CoinShares blijkt dat 74% van het netwerk op dit moment van elektriciteit wordt verzien door duurzame bronnen. Er wordt wel veel energie verbruikt om bitcoin te beveiligen, maar het merendeel komt uit bronnen waar verder niemand naar omkijkt.

Bitcoin statistieken

Bij de Cambridge Judge Business School hebben ze verschillende statistieken bij elkaar gebracht om zo een beeld te krijgen van het energieverbruik van bitcoin. Je kunt alle statistieken op hun website vinden.

Een voorbeeldje:

Bitcoin (BTC) verbruikt veel energie: Hoe erg is dat nou eigenlijk?

De consumptie van het netwerk van bitcoin ligt op 0.24% van het wereldwijde gebruik. Dat is veel. Maar is dat ook veel voor een netwerk dat potentieel het financiële systeem een andere vorm kan geven? Die vraag moet iedereen voor zichzelf beantwoorden.

Een ander voorbeeld van een opmerkelijke statistiek:

Bitcoin (BTC) verbruikt veel energie: Hoe erg is dat nou eigenlijk?

Als Amerikanen hun apparaten gewoon uitzetten in plaats van op standby, kunnen we die energie gebruiken om het bitcoin netwerk met het huidige energiegebruik vier jaar laten draaien. Een gekke vergelijking misschien, maar het toont aan dat je veel van dit soort onderwerpen in een bepaald daglicht kunt zetten.

Andere statistieken

Het netwerk van bitcoin maakt op dit moment zo ongeveer 69 triljoenen berekeningen per seconde (!). Dat zorgt voor het meest decentrale en veiligste netwerk op aarde. Waar iedereen elkaar controleert en beconcurreert.

Door vooral dat laatste is men constant opzoek naar een manier om de concurrentie voor te zijn. Een van die onderdelen is energie. Je wil zo goedkoop en makkelijk mogelijk energie omzetten naar rekenkracht om mee te doen aan het netwerk.

Rendabel

Zo lang het op bepaalde plekken op onze planeet rendabel is om (goedkope) energie om te zetten in bitcoin zal dat blijven gebeuren. Je zou zelfs kunnen stellen dat bitcoin ervoor zorgt dat bepaalde partijen overstappen naar groene energie en het onderzoek ernaar.

Je wil immers zo lang mogelijk genieten van je bitcoin mining farms, waarom niet een plekje zoeken naast een stuwdam bijvoorbeeld?

Dit laatste is echter (nog) pure speculatie. Het feit dat bitcoin miners vooral op plekken zitten waar de algehele vraag naar energie laag ligt geeft aan dat het in ieder geval niet in de weg zit van het gemiddelde huishouden.

Eigen conclusie

Het is bij dit soort statistieken en berichten belangrijk om naar de cijfers te kijken en daar je eigen conclusies uit te trekken. Vind jij het erg dat bitcoin een 'x' procent van de elektriciteit die wij op aarde verbruikt?

Als het antwoord is dat je dat erg vindt dan volgt de onvermijdelijke volgende vraag: wat kun je er aan doen? Het proof-of-work mechanisme werkt nou eenmaal zo dat er arbeid geleverd moet worden voordat je mee kunt verdienen aan het netwerk als miner. En daar is energie voor nodig.

Zo lang het economische systeem achter bitcoin werkt zal het netwerk blijven groeien en dus meer energie gaan verbruiken. Wat voor energie en waar vandaan dat gaan we zien, voorlopig lijkt de industrie vooral in te zetten op duurzame bronnen.

Audio nieuwsupdate

Bij Bitcoin Magazine proberen we constant nieuwe dingen. We hebben nu ook een nieuwsupdate in audiovorm. In deze aflevering bespreken we onder andere verschillende aspecten van bitcoin, de binance futures en cryptomunten van centrale banken.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...