Bitcoin Energy Value Oscillator signaleert bodem en start van nieuwe bullrun

De Bitcoin Energy Value Oscillator is een model dat de “eerlijke waarde” van bitcoin bepaalt op basis van de hoeveelheid energie die miners in het netwerk stoppen. Volgens het model keert de bitcoin koers altijd terug naar de waarde van de energie die in het netwerk gestopt wordt. Wat betekent dat de waarde van bitcoin volgens het model nul is als er geen energie meer in het netwerk zit.

Potentiële bodem voor bitcoin?

Op het moment van schrijven lijkt het erop dat de Bitcoin Energy Value Oscillator een bodem heeft gevormd en dat we momenteel met een “korting” handelen. Dat wil zeggen dat de daadwerkelijke waarde van bitcoin hoger ligt dan de huidige marktprijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Energy Value Oscillator signaleert bodem en start van nieuwe bullrun

Op basis van deze grafiek kunnen we in ieder geval concluderen dat bitcoin vaker wel dan niet aan een run omhoog begon na het uitbodemen van dit model. Zekerheid zal het in dit geval niet bieden, aangezien er meer factoren zijn die invloed hebben op de bitcoin koers, maar een negatieve impact op de koers zal het niet hebben.

Het model impliceert dat een hogere hashrate, mits de energie-efficiëntie gelijk blijft, betekent dat bitcoin meer waard is. De waarde van bitcoin is volgens dit model een functie van de energie-input. Daarmee laat het bijvoorbeeld de groei van het netwerk, het aantal gebruikers, volledig buiten beschouwing.

Bitcoin in de aanbieding

Als de Bitcoin Energy Value Oscillator daadwerkelijk een goede afspiegeling van de waarde van bitcoin is, dan zou dat betekenen dat we op dit moment ongeveer 13 procent onder de daadwerkelijke waarde van bitcoin handelen. Op basis van het model zou bitcoin op dit moment dus ongeveer 25.000 tot 26.000 dollar waard moeten zijn.

Het is interessant om te zien dat het model over een lange periode vaker wel dan niet een juiste voorspelling van de koers weet te geven. Dat neemt niet weg dat het model incompleet is en verschillende belangrijke factoren buiten beschouwing laat. Net als het Stock-to-Flow model van PlanB is het wellicht een leuk hulpmiddel, maar geen ultieme waarheid als het o ver het voorspellen van de bitcoin koers gaat.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....