Deze assetmanager met $64 miljard onder beheer vraagt Bitcoin ETF aan

Er is opnieuw een voorstel ingediend voor een Amerikaanse exchange traded fund (ETF) voor Bitcoin (BTC). Deze keer moet de Securities and Exchange Commission (SEC) zich buigen over het plan van WisdomTree. Gaat het na jaren van afgewezen pogingen nu eindelijk gebeuren?

Bitcoin ETF

WisdomTree diende gisteren het S-1 document in. Het plan is om aandelen uit te brengen op de Cboe bZx Exchange. Ze hopen deze indextracker te mogen noteren onder de naam BTCW. Het Amerikaans bedrijf diende in 2006 al haar eerste ETF in heft meer dan $64 miljard onder beheer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een ETF is ook wel bekend als een ‘exchange traded fund’. Dat is een tracker, die precies de prijs van een onderliggende asset volgt. In dit geval is dat dus Bitcoin. Zo hoeft de belegger niet bezig te zijn met private keys en regelgeving, en kan het toch blootgesteld zijn aan de koersschommelingen.

De WisdomTree Bitcoin Trust streeft naar blootstelling aan de prijs van bitcoin, aldus de beschrijving van de S-1. De aandelenprijs van de ETF zal gebaseerd zijn op de CME CF Bitcoin US Settlement Price.

Dit is een tool van de Chicago Mercantile Exchange waarmee de 'gemiddelde' prijs berekend wordt. En deze ticker is enorm belangrijk: hij mag niet manipuleerbaar zijn. Daarom zijn de spotprijzen op verschillende grote beurzen meegenomen in de index.

De custodial voor deze ETF is nog niet bekend. Wel hebben ze Delaware Trust Company opgegeven als trustee. Ook moet de Cboe nog documenten indienen om het hele plan rond te maken. Het prospectus kan ook gedurende het proces nog worden gewijzigd en bijgeschaafd.

Aanvragen Amerika

Na de goedkeuring van drie ETF's in Canada, begint Amerika nu ook weer wakker te worden. In 2018 en 2019 was er ook een stormvloed aan verzoeken. Destijds werden er meer dan 10 verzoeken teruggestuurd naar de tekentafel. Daarna bleef het relatief stil: men had door dat de SEC niet zomaar akkoord zou gaan.

Maar nu Bitcoin weer in een bullmarkt zit, schieten de verzoeken weer als paddenstoelen uit de grond. Momenteel lopen er aanvragen van VanEck, Valkyrie en NYDIG. Daarnaast is Grayscale bezig om een apart team op te zetten voor een ETF en nu doet WisdomTree dus ook officieel een poging. De ETF van VanEck is net als deze van WisdomTree ook gekoppeld aan Cboe.

Toch kan het nog wel even duren voordat de ETF er écht is, aldus Jake Chervinsky, een gerespecteerd crypto-advocaat.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
ETF