Dit bedrijf met 650.000 BTC op de balans gaat nu Bitcoin ‘aandelen’ aanbieden

Een Bitcoin ETF in de Verenigde Staten: het is de droom van menig Bitcoin (BTC) bedrijf. Na meer dan tien afwijzingen aan verschillende partijen, lijkt Grayscale nu ook een gooi te willen doen. Een handvol nieuwe vacatures verklapt namelijk de plannen van de vermogensbeheerder.

Bitcoin ETF voor Grayscale?

Grayscale heeft zich de laatste jaren gemanifesteerd als enorme Bitcoin whale. Voor hun Bitcoin Trust (GBTC) hebben ze namelijk ruim 650.000 BTC opgekocht uit de markt. Maar met hun enorme marktaandeel zijn ze nog niet tevreden, zo lijkt het.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een ETF is ook wel bekend als een ‘exchange traded fund’. Dat is een indextracker, die precies de prijs van een onderliggende asset volgt. In dit geval is dat dus Bitcoin. Zo hoeft de belegger niet bezig te zijn met private keys en regelgeving, en kan het toch blootgesteld zijn aan de koersschommelingen.

Op de site van het bedrijf staan een aantal nieuwe vacatures. Het gaat om maar liefst negen posities die te maken hebben met een ETF. Van de positie als ETF Authorized Participant Relationship Manager tot de rol als ETF Finance Support Manager.

Ze zoeken mensen die verstand hebben van regelgeving en de eisen van de SEC, maar ze zoeken ook Sales Directors voor zowel het oosten als het westen van de Verenigde Staten.

Kennis van zaken

Alles lijkt er op te wijzen dat Grayscale een aanvraag wil doen voor een ETF bij de Amerikaanse toezichthouder van de effectenbeurzen. En daar is veel expertise voor nodig:

"We zoeken ervaring rondom FINRA, SEC, NYSE, CBOE en / of andere effectenbeurzen en de NYDFS."

Daarmee wil het bedrijf van Barry Silbert de concurrentie aangaan met VanEck en Valkyrie, die beiden al een aanvraag hebben lopen bij de SEC. In Canada zijn de afgelopen maand drie ETF's goedgekeurd door de beurswaakhond, wat een primeur voor Noord-Amerika betrof. Het succes is ongekend met handelsvolumes die door het dak gaan.

Negatieve premium

Het is goed mogelijk dat Grayscale de noodzaak van een 'eigen ETF' is gaan inzien. Met hun Bitcoin Trust (GBTC) hadden ze lange tijd een enorm sterke positie in de markt. Echter is er met dit fonds een probleem: het verhandelt met een premium ten opzichte van de spotprijs van bitcoin.

Nog nooit stond deze premie zo laag als deze week. In nog geen drie maanden tijd zakte deze premie van 40% tot meer dan -10%. De reden lijkt te liggen bij de komt van de drie eerder genoemde Canadese ETF's.

Dit bedrijf met 650.000 BTC op de balans gaat nu Bitcoin 'aandelen' aanbieden

Door deze premie te kunnen mitigeren middels een ETF, kan Grayscale hun investeringsproducten nóg wat aantrekkelijker maken voor de markt. Bovendien kan een ETF toegankelijker zijn voor een bredere doelgroep. Pensioenfondsen mogen bijvoorbeeld wél in ETF's beleggen, maar niet in Trusts, zo schrijft Vilay Boyapati.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
ETFGrayscale