Europese Commissie komt met kader voor Bitcoin (BTC) in Europa

De Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, komt binnenkort met een voorstel voor een duidelijk kader op het gebied van bitcoin (BTC). Dat meldt IFC Review.

Als de wetten erdoor komen zorgt dat ervoor dat bedrijven binnen Europa weten waar ze aan toe zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerder dit jaar werd in Nederland de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (wwft) ingevoerd. In dat pakket zitten ook strenge regels voor bitcoinbedrijven.

In de praktijk betekent dit dat De Nederlandsche Bank (DNB) toezichthouder is voor de sector en bedrijven verantwoording af moeten leggen aan de DNB.

Dat gaat gepaard met onder andere strengere controles aan de poort aan daarmee minder privacy voor klanten van de bedrijven. Ook moeten bedrijven desgevraagd gegevens delen met de lokale (en internationale) autoriteiten.

Europa

Dat is de situatie in Nederland. Terug naar Europa: de Europese Commissie geeft aan dat zij het afgelopen jaar tal van gesprekken hebben gevoerd met experts om bitcoin (en andere cryptocurrency’s) te definiëren.

Bitcoin en ook stablecoins worden erkent als financiële instrumenten. Dat zorgt ervoor dat BTC in dezelfde categorie valt als andere financiële markten.

‘Historisch’

Bruno Schneider–Le Saout, voorzitter van de European Blocktech Federation, noemt de aankomende wetgeving historisch. Volgens hem zijn dit soort kaders nodig voor ondernemers en bedrijven die willen meedoen in de wereld van bitcoin.

Zonder duidelijke regels is het namelijk lastig ondernemen, zeker wanneer je te maken hebt met een miljardenindustrie als dat bitcoin nu is.

Eigen markt

De wetgeving komt ook met een plan voor een enkele markt waardoor iedereen binnen Europa hun bitcoin kan verkopen. Voordat het zo ver is moeten er dus wel eerst duidelijke regels zijn.

Denk bijvoorbeeld aan duidelijke definities, eisen aan service providers, maar ook bijvoorbeeld eisen voor de uitgevers van stablecoins. En last but not least: er moet ook een orgaan zijn die toezicht houdt.

Het is de vraag of bitcoiners zitten te wachten op een Europese handelsmarkt, maar de toekomst gaat uitwijzen hoe dit idee tot stand komt en of het levensvatbaar is.

Het is duidelijk dat de Europese Unie in ieder geval niet meer weg kijkt: het houdt rekening met bitcoin en maakt daar plannen voor.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...