Bitcoin Focus: Impervious, Erlay en privacy voor de euro

Bitcoin Focus is een nieuwsbrief volledig gericht op bitcoin. In dit artikel lees je een deel van de nieuwste editie. We praten je bij over een nieuwe browser, een update voor bitcoin én de digitale euro.

Bitcoinbrowser

Bitcoiners houden van het internet, van privacy en van het lightning netwerk. De makers van Impervious hebben deze drie aspecten bij elkaar gebracht. Deze week is de eerste versie van hun bitcoinbrowser gelanceerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je zou het kunnen zien als de maxi-versie van de Brave Browser, maar dan zónder extra token. Brave is gebouwd op de Chromium-standaard en heeft de Basic Attention Token (BAT) ingebouwd, net als enkele walletopties. Bij Imperivous gaan ze een stap verder: bitcoin-only. Ze noemen het zelf “jouw portal tot het peer-to-peer internet”.

Als je gebruik maakt van MacOS of Linux kun je de alpha-versie van de software al testen! Een Windows-versie zit in de pijplijn. Wat zijn de voordelen?

  • Berichten: je kunt end-to-end versleutelde berichten en bestanden delen via het DIDComm-protocol. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een centrale server die jou afluistert.
  • Betalingen: je kunt jouw eigen lightning node aan de browser koppelen. Moneystreamen tijdens het internetsurfen dus!
  • Decentraal inloggen: Impervious gebruikt Decentralized Identifiers (DID’s), een cryptografische identiteits-tool die is gebouwd op de bitcoin blockchain. Het idee van DID’s is opgezet door het team van Daniel Bunchner (namens Microsoft). Met DID’s hoef je niet langer te rommelen met wachtwoorden, e-mails en mobiele telefoonnummers en dergelijke voor verificaties. Het betreft namelijk een decentraal netwerk waarmee je jezelf kunt authentiseren voor websites.
  • Videobellen: wederom voor het videobellen via de software geldt: peer-to-peer zonder centrale server. Je kunt ook tíjdens de videocalls bitcoin niet iemand streamen!
  • Documenten maken: tot slot kun je met meerdere mensen documenten maken, zonder Google Docs of Microsoft Word.

Lightning staat dus centraal in de browser.

Tijd voor een technisch uitstapje. Op 17 oktober is er namelijk een PR voor erlay gemerged in Bitcoin Core. Wat betekent dit?

Een PR is een verbetering van open source software. Ook Bitcoin Core, de basis client waarmee je een node draait, verdient regelmatig updates. De nieuwste upgrade is genaamd erlay.

Voor de technici onder ons: je kunt het gedetailleerde verhaal teruglezen in de originele whitepaper, die alweer dateert uit juni 2019. Het is opgesteld door de bekende bitcoinontwikkelaars Gleb Naumenko, Gregory Maxwell en Pieter Wuille en de minder bekende Alexandra Fedorova en Ivan Beschastnikh.

Voor de minder technisch onderlegde bitcoinfanaten hier een korte samenvatting: Erlay zorgt voor een efficiëntere communicatie tussen nodes.

Erlay: efficiënter communiceren

Bitcoin werkt door een netwerk van computers die constant met elkaar communiceren. Ze sturen datapakketjes heen en weer om zo op de hoogte te zijn van alle dingen die er gebeuren (nieuwe blocken, nieuwe transacties). Door deze communicatie bereiken ze een consensus. Deze communicatie gebeurt 24/7.

De veiligheid van het bitcoinnetwerk is afhankelijk van de connectiviteit tussen de nodes. Momenteel zijn er twee belangrijke notities te maken hierover:

  1. De huidige connectiviteit is te laag voor de meest optimale beveiliging;
  2. Het opschroeven van de connectiviteit zorgt inherent voor meer bandbreedte. Dit zou er toe kunnen leiden dat het:óf onbetaalbaar wordt om een node te draaienóf nodes in gebieden met slechte internetverbinding in de problemen kunnen komen.
  3. óf onbetaalbaar wordt om een node te draaien
  4. óf nodes in gebieden met slechte internetverbinding in de problemen kunnen komen.

Erlay is een oplossing voor dit dilemma.

Het vijftal bedacht het nieuwe transaction dissemination protocol. Het verlaagt de bandbreedte die nodig is met 40%, terwijl het ook nog eens stabiel blijft naarmate jouw node met meer andere nodes verbindt.

Door Erlay kan een node met meer delen van het netwerk in contact komen (en meer verbindingen maken) tegen erg lage kosten. Dit maakt het totale netwerk aanzienlijk veiliger. Het maakt bitcoin resistenter tegen aanvallen van buitenaf.

Ter informatie: een bitcoin node ziet per maand zo’n 18GB aan dataverkeer binnen- en langskomen, alleen om transacties te ‘relayen’ (of: doorsturen). De data over blocken in de blockchain zijn daarbij niet meegenomen.

Als je van acht outbound connecties wilt opschalen naar 24 stuks, loopt het al snel op 50 GB maand. Dit zou het voor meer gebruikers lastig kunnen maken om een volwaardige bitcoin node te draaien. Daarbij is 44% van het verkeer dat via nodes gaat overbodig. Nodes ontvangen meer data dan ze in feite nodig hebben.

Stel je voor: wat als je – als node – op de max van je kunnen draait, maar tegelijkertijd nóg meer datapakketjes moet verwerken? Op den duur kun je de overmacht aan data niet meer bijbenen. Dan is Erlay de uitkomst!

In de whitepaper tonen de auteurs aan dat dit beter kan. Onderstaande visualisatie geeft dit erg duidelijk weer: een groter aantal connecties hebben nauwelijks invloed op het dataverkeer dat door een node gaat. Het kan zelfs omlaag worden gebracht tot onder 1 GB per maand!

Een nadeel is wel dat het iets langer duurt voordat het desbetreffende datapakketje het hele netwerk door gaat (naar verwachting gemiddeld 2,6 seconden).

Het goede nieuws van deze week is: deze software upgrade is gemerged. Dat betekent dat de code klaar is en door voldoende developers als zijnde ‘acknowledged’ is beoordeeld. Leuk feitje: het gaat om 584 regels aan code die deze upgrade mogelijk maakt, zonder dat het oude regels overschrijft. Er is dus geen fork nodig en het is compatible met alle oudere versies van Bitcoin Core.

Nu is het vervolgens aan de individuele nodes om dit wel (zo dan niet) te gaan gebruiken – bij de volgende release van Bitcoin Core.

Zogezegd: meer details over Erlay staan in de whitepaper.

Europese privacywaakhond pleit voor volledige anonimiteit

Nu een zijstapje naar financiële privacy en het plan van Europa om met een digitale variant van de euro op de proppen te komen. Het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB), de Europese privacywaakhond, heeft zich in een advies (PDF) kritisch uitgelaten over de digitale euro.

De auteurs plaatsen vraagtekens bij het plan van de Europese Commissie om alle (bitcoin- en crypto)transacties van de digitale euro te monitoren. In de ogen van de privacy voorvechters moet de digitale euro zoveel mogelijk op contant geld lijken en pleit men voor volledig anonimiteit onder een bepaald bedrag.

Onder meer de Nederlandse privacyspecialist Simon Lelieveldt maakt op Twitter melding van de kritiek van de EDPB. Ook de Nederlandse belangenvereniging Bits of Freedom vindt dat de privacyregels explicieter omschreven moeten worden in het ontwerp van de digitale euro.

De vraag is hoe zwaar de woorden van het comité wegen, want zij is adviserend. Uiteindelijk ligt de wetgeving in handen van de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europese Parlement. Tegelijkertijd kunnen deze organen het advies ook niet achteloos naast zich neerleggen.Digitale euroEuropa omschrijft de digitale euro als een digitale vorm van een eurobankbiljet. Het is digitaal geld dat door de Europese Centrale Bank en de nationale banken in de eurozone mag worden uitgegeven. Ze zien het als aanvulling op cash geld. Ook de Nederlandsche Bank (DNB) participeert in pilots om het ontwerp en de distributie van de digitale euro in kaart te brengen.

Uit een brief van minister Kaag van Financiën in juli 2022 is op te maken dat de onderzoeksfase in het derde kwartaal van 2023 moet eindigen.

Daarna moet de implementatiefase starten. Kaag omschrijft de digitale euro aan een aanvullend en géén vervangend betaalmiddel. Ze zegt onder meer:

“Consumenten kunnen met hun bestaande contante geld en bankrekeningen blijven betalen, maar krijgen met de digitale euro een alternatief.”

Lees het hele artikel op bitcoinfocus.nl, de nieuwsbrief voor Bitcoin Nederland.

Lees meer over:
Bitcoin Focus

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...