Bitcoin fonds haalt 1 miljard Canadese dollars op in 3 weken

953 totale weergaven

Een nieuw bitcoin fonds in Canada haalt in de eerste drie weken direct 1 miljard Canadese dollars op (~ $823 miljoen). Het gaat om het bitcoin exchange-traded fund (ETF) van 3iQ en CoinShares. Dat maken de bedrijven bekend in een persbericht.

Dit is het vierde bitcoin fonds genoteerd aan de Toronto Stock Exchange (TSX).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Succesvolle lancering

3iQ heeft al een ‘eigen’ bitcoin ETF en is ook betrokken bij deze vierde. De samenwerking met CoinShares is voorlopig erg succesvol: investeerders stappen massaal in.

Canadezen kunnen aandelen in het fonds vinden onder de ticker BTCQ, Amerikaanse handelaren moeten opzoek naar BTCQ.U op de TSX. De aandelen zijn verhandelbaar sinds 19 april.

Canada ontpopt zich langzaam maar zeker tot een van de Westerse landen met een positief beleid rondom bitcoin. Niet voor niets zijn er ook al verschillende bitcoin exchange-traded funds opgetuigd.

Bitcoin ETF

In Amerika lopen er inmiddels bijna tien aanvragen bij de toezichthouders voor een bitcoin ETF. Tot op heden wordt de beslissing vooruit geschoven of worden fondsen gewoon afgewezen. In Canada is het draaiboek bekend en ondernemers in het land maken daar gretig gebruik van.

Een ETF is vaak goedkoper dan een fonds waarin je simpelweg aandelen kunt kopen.

Om een voorbeeld te geven: het grootste bitcoin fonds ter wereld van Grayscale rekent een management fee van 2%. Het Grayscale Bitcoin Trust heeft ruim 654.000 BTC in kas. Voor een aandeel in BTCQ betaal je ‘slechts’ 1% management fee. Dat is de helft goedkoper. Bij grote investeringen gaat het al snel om veel geld met dit soort percentageverschillen.

Deze fondsen bieden op traditionele markten de mogelijkheid om in bitcoin te investeren zonder zelf BTC aankopen te doen. Dit soort producten zijn vooral gericht op de professionele en ervaren beleggers. Hedgefondsen en bijvoorbeeld verzekeraars kennen dit soort producten beter dan BTC zelf.

Canada pakt onder andere twee niches in de bitcoin markt: mining en fondsen. Daar omheen zal in de loop der jaren ongetwijfeld nog meer groeien.

Lees meer over:
ETF

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...