Nog even geduld: SEC stelt uitspraak over Bitcoin ETF VanEck uit

De hele (Amerikaanse) Bitcoin community zit al maanden, zo niet jaren te wachten op een eerste exchange traded fund (ETF). Met bijna 10 aanvragen die momenteel zijn ingediend, leek er één gegadigde er erg goed voor te staan: VanEck. Deze week maakte de beurswaakhond echter bekend dat de assetmanager nog iets langer geduld moet hebben.

Uitstel van aanvraag

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar besluit over het Bitcoin ETF van VanEck uitgesteld tot juni. De SEC liep tegen een deadline aan, die ze nu hebben opgerekt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het voorstel ging halverwege maart de volgende stap van de procedure in, waardoor de aanvraag officieel binnen 45 dagen meer duidelijkheid zou moeten krijgen. Nu maakt de onafhankelijke overheidsinstantie bekend dat ze iets meer tijd nodig hebben om het verzoek goed te kunnen beoordelen. De nieuwe deadline is gesteld voor juni.

Momenteel kunnen institutionele beleggers terecht bij het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) of een van de Canadese Bitcoin ETF’s.

De goedkeuring van een Amerikaanse Bitcoin ETF zou een stabieler alternatief bieden dan het trust van Grayscale. Dit fonds heeft momenteel namelijk een negatieve premium van meer dan 10%, terwijl het aan het begin van het jaar nog een positieve premie had van 25%.

Een ETF maakt investeren in bitcoin mogelijk voor elke belegger: de aanbieder, in dit geval VanEck, houdt alles omtrent opslag en regulering voor haar rekening. Tegelijk wil de SEC de Amerikaanse belegger alleen veilige handelsinstrumenten aanbieden. Om deze reden zijn tig eerdere aanvragen voor een bitcoin ETF afgewezen, zij het om risico’s met prijs manipulatie of andere redenen.

Status en geschiedenis Bitcoin ETF’s

Tot dusver heeft de SEC alle ETF-aanvragen afgewezen of uitgesteld: in de Verenigde Staten is er geen enkele goedgekeurd. Enkele jaren geleden zorgde een van de eerste Bitcoin ETF-afwijzingen ervoor dat de prijs met meer dan 10% naar beneden daalde tot onder $900.

Inmiddels staat de koers rond de $55.000 en zijn er een heel aantal verzoeken ingediend bij de SEC. De volgende aanvragen lopen nog:

  1. VanEck
  2. Valckyrie
  3. NYDIG
  4. WisdomTree
  5. SkyBridge
  6. WiseOrigin
  7. Fidelity
  8. Kryptoin
  9. Galaxy Digital

Ook Goldman Sachs en Grayscale zijn bezig om een ETF te regelen. Al met al: de interesse is enorm, maar vooralsnog remt de SEC de boel nog (even) af. In juni zullen we meer kunnen verwachten.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
ETFVanEck