Bitcoin futures op komst voor Europese markt, een unicum

Bitcoin futures op komst voor Europese markt, een unicum

Volgende maand worden de allereerste Bitcoin futures van Europa gelanceerd op Eurex. Het is de grootste derivatenbeurs van ons continent.

Bitcoin futures in Europa

In een persbericht schrijft de ETC Group dat ze op 13 september zullen beginnen met het aanbieden van de handel in 'Bitcoin ETN Futures'. Zij zijn leverancier van effectenhandel voor digitale activa. Daarmee is de ETC Group de aanbieder van de eerste 'centraal geclearde Bitcoin ETP'. Het financieel product krijgt de naam BTCetc Physical Bitcoin (BTCE).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er zijn al verschillende exchange traded products (ETP's) op de Europese markt. In juni vorig jaar werd er al een ETP gelanceerd op de Deutsche Börse. Ook komen er soortgelijke producten op de Wiener Boerse, de Oostenrijke beurs.

Eurex zal dus vanaf volgende maand de eerste Europese futures aanbieden, gebouwd op de basis van een ETP.

Voor de goede orde: een ETP is een financieel product waarbij een vermogensbeheerder bitcoin aanhoudt, en dit in de vorm van een fonds aanbiedt op de markt.

Een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver)kopen. Met futures kun je dus speculeren op de toekomstige prijs door jouw bitcoin te koop aan te bieden (in contractvorm). Je kunt daarmee anticiperen op een prijsstijging of juist -daling.

Insitutioneel geld

Het geeft aan dat institutioneel geld zit te wachten op Bitcoin, zo stelt ook Randolf Roth van Eurex:

"Gezien de groeiende institutionele vraag naar veilige blootstelling aan Bitcoin, zijn we blij om deze Bitcoin ETN-futures op onze gereguleerde handels- en clearinginfrastructuur bij Eurex te noteren."

"Deze stap zal een groter aantal mensen in staat stellen om Bitcoin te verhandelen, waarbij deze nieuwe toekomst op dezelfde manier wordt behandeld als elk ander derivatencontract in termen van centrale clearing, verrekening en risicobeheer."

Wat dat betreft gaat het in Europa allemaal wat soepeler dan in de Verenigde Staten. Daar is het nog altijd wachten op goedkeuring van een exchange traded fund (ETF). De SEC wil vooralsnog echter nog geen goedkeuring geven.

Bekend is dat BlackRock haar eerste blootstelling aan bitcoin zocht via de futuresmarkt. Wat dat betreft kan dit financieel product dus nieuwe investeerders in de markt brengen, die voor het eerst met de activaklasse gaan spelen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Europa futures

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties