Hacker zorgt voor politieke meltdown in India na hack van 2.000 bitcoin

Wat begon als een regulier onderzoek naar een Zuid-Indische bitcoin-hacker is uitgegroeid tot een politieke strijd op nationaal niveau. Waarbij de oppositie het zittende kabinet ervan beschuldigt van corruptie op het hoogste niveau.

Het bitcoin-schandaal in kwestie begon jaren geleden met een hacker genaamd Srikrishna Ramesh, die al langer onder de loep ligt bij de autoriteiten. Ramesh is recent weer gearresteerd omdat de politie hem ervan verdenkt miljoenen van de overheid te hebben gestolen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ramesh de eerste hacker van Bitfinex?

Ramesh is in november van het afgelopen jaar weer opgepakt door de politie en tijdens zijn verhoor heeft hij aangegeven betrokken te zijn geweest bij de eerste hack van Bitfinex in 2015 tijdens zijn verblijf in Nederland.

Daarbij zou hij volgens zijn eigen verklaring ongeveer 2.000 bitcoin buitgemaakt hebben. "Bitfinex was mijn eerste grote exchange hack. De beurs is twee keer gehackt en ik was de eerste. De bitcoin heeft hij niet meer, want die heeft hij naar eigen zeggen uitgegeven aan een luxe levensstijl.

Niet alle claims van Ramesh zijn echter waar. Zo heeft hij onder andere ook geclaimd een universiteit gehackt te hebben om cijfers aan te passen. De politie heeft dit gecontroleerd en dit bleek helemaal niet waar te zijn.

Ook zijn claims met betrekking tot het hacken van Bitfinex zijn nog niet bevestigd. Het is tot nu toe vooral een verhaal dat ons erg aan Craig Wright doet denken. Grote praatjes waar uiteindelijk weinig van waar blijkt te zijn.

Corruptie op het hoogste niveau?

Als Ramesh de bitcoin daadwerkelijk heeft bemachtigd, dan is de tweede vraag natuurlijk waar die bitcoin op dit moment zijn. Dat is precies waar het politieke schandaal in India momenteel over gaat. De oppositie verdenkt de zittende macht ervan de bitcoin achterover gedrukt te hebben.

Gandhi is lid van de grootste oppositiepartij van India en lijkt ervan overtuigd te zijn dat het zaakje stinkt. Het gaat met een totaal van 5.000 bitcoin in potentie om een behoorlijk geldbedrag, zelfs voor de minister president van India.

"Wie heeft deze bitcoin nu? Zijn ze in bezit van de partijen die het onderzoek naar Ramesh leiden? Of hebben zij geen idee?," aldus Siddaramaiah, de congresleider van de oppositie. Het zou wat zijn als de leiders van het land er met deze bitcoin vandoor zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....