Bitcoin handelaren bearish, recordkorting voor CME futures

420 totale weergaven

De prijs dipt wederom naar $21.000 in afwachting van nieuwe uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell. Uit nieuwe marktgegevens blijkt dat handelaren in bitcoin futures een conservatieve strategie gekozen hebben.

Futures basis negatief

Een van de signalen zijn fikse kortingen op de maandelijkse bitcoin futures op de CME beurs, zo blijkt uit onderzoek van het Noorse Arcane Research.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door middel van een future kun je speculeren op de toekomstige prijs van bitcoin. CME is één van de grootste beurzen ter wereld en is een belangrijke naam in het gereguleerde segment van de bitcoinmarkt. Het heeft andere papieren op zak dan een Binance of Bybit. Het zijn dan ook meer gevestigde handelshuizen (uit met name Amerika) die futures kopen en verkopen op CME.

Zodra er minder vraag is naar futures, kan de futures prijs onder de onderliggende spot prijs gaan zakken (future tegen een korting). Anderzijds kan de vraag naar futures hoger zijn, waarna er juist een premium ontstaat van de bitcoin future basis.

De futures basis is het verschil tussen futures-contractprijzen en de bitcoin-spotprijs. In de huidige markt is er sprake van een korting, omdat handelaren zeer terughoudend zijn.

Prijsdips

De eerste schok in de markt was er in mei en daarna juni, maar in eerste instantie schrok dat de speculatiedrift onder futurehandelaren niet af. Maar deze bodemprijzen aanhouden, vertoont ook de futureshandel een neerwaartse trend.

Na een aanvankelijke bounce vertonen de statistieken een neerwaartse trend en deze maand zijn uitdagende records.

"De huidige futuresbasis zit op een niveau dat alleen tijdens de juni crash het geval was. Er is een zeer bearish sentiment onder handelaren", zeggen de analisten van Arcane.

De contractprijs van de CME Group ligt ook op een zeer laag niveau, zie de onderstaande grafiek. Deze worden nu verhandeld tegen de grootste korting ten opzichte van de spotprijs sinds het bestaan van deze futures, ondanks kortstondig herstel in augustus.

Bitcoin handelaren bearish, recordkorting voor CME futures
bron: Arcane Research

De handel in futures kunnen signalen afgeven voor de spotmarkt. Stel dat er relatief veel hebzucht is voor bitcoin futures, dan kan het voorbode zijn van een herstellende spotprijs. In de praktijk hoeft dat overigens niet zo te zijn en opereren deze markten redelijk zelfstandig. Er is teveel onzekerheid voor handelaren om te speculeren op een short squeeze en een pump naar boven, daarom ligt een keuze voor een conservatieve positionering en geleidelijke accumulatie op de spotmarkt volgens de Arcane onderzoekers nu meer voor de hand.

Grayscale

De huidige marktomstandigheden hebben ook impact op het trustfonds van Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), een beleggingsfonds van de gelijknamige grote cryptovermogensbeheerder uit Amerika. Investeerders kunnen aandelen kopen in dit fonds en hebben zo indirect exposure in bitcoin. Stijgt de prijs van bitcoin, dan stijgt de prijs van het aandeel GBTC en vice versa.

In juni moest Grayscale een nederlaag verwerken nadat de Amerikaanse regelgevers hun aanvraag voor een Bitcoin spotprijs exchange-traded fund (ETF) hebben afgewezen. Maar het trust dient nog steeds als een belangrijke entree voor institutionele beleggers in bitcoin (en andere assets). Lange tijd was er vanwege de afwezigheid van ETF's in de markt veel vraag naar GBTC, ook vanwege allerlei fiscale en accountancyvoordelen, maar die vraag is verwaterd.

Daarom is de premium op GBTC verdwenen en handelen de aandelen in het fonds tegen een korting van maar liefst 30% ten opzichte van de bitcoin spotprijs. Het record staat op een korting van 34%.

Volgens de Nederlandse expert Jeroen Blokland is er nog sprake van een trendomslag.

Blokland ziet ook dat beleggers 'massaal' kozen voor andere beleggingsopties dan GBTC. In de onderstaande grafiek van Coinglass is het verval van het beleggingsproduct goed waarneembaar.

Bitcoin handelaren bearish, recordkorting voor CME futures
bron: Coinglass

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...