Bitcoin heeft moeite met $45.000, wat is er aan de hand?

Na de grote stijging van vorige week lijkt de koers van bitcoin niet voorbij $45.000 te komen. Analisten delen hun kijk op de komende tijd. Drie dingen die zij van belang achten.

Sentiment

De Fear & Greed-index stond gisteren weer op ‘neutraal’ met een score van 52. De score wordt bepaald door een aantal variabelen op een bepaalde manier te wegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze variabelen zijn koersvolatiliteit, handelsvolume, marktdominantie en sentiment (zoekopdrachten op Google Trends, sociale media en marktonderzoeken).

De score is nu 39, wat duidt op ‘Fear’, maar dat is nog altijd een stuk hoger dan een week (25) en een maand (20) geleden toen er nog ‘extreme fear’ in de markt was.

Wellicht dat het conflict in Oekraïne de waarde van het houden van bitcoin en andere cryptovaluta als deel van je bezittingen aantoont voor steeds meer mensen.

Accumulatiefase

Analist Rekt Capital heeft op Twitter een grafiek gedeeld met daarbij een korte uitleg. Hij is van mening dat de bitcoinkoers zich in een ‘volume gap’ bevindt. Hij bedoelt hiermee dat het handelsvolume (de vraag in de markt) bij deze koers laag is.

De eerstvolgende ‘volume gap resistance’ ligt rond de $48.000, de plek waar weer meer interesse vanuit de markt te verwachten is. Analist Rekt Capital gaat ervan uit dat de volume gap gevuld gaat worden, de prijs zou dan naar $48.000 bewegen.

Ki Young Ju, CEO van on-chainanalysebureau CryptoQuant, denk ook dat de prijs van btc omhoog kan. Hij geeft aan dat de ‘accumulatiefase’ is begonnen.

Volgens Ki zijn nieuwe marktparticipanten van vorig jaar hun bitcoin aan het vasthouden en worden ze zo langetermijnhouders. Het aandeel bitcoin dat langer dan zes maanden wordt vastgehouden, is gestegen van 13% in november (all time high) naar 52% nu.

Ki: “Het is onwaarschijnlijk dat de laatste bodem van $28.000 weer aangeraakt wordt, omdat de groentjes zullen wachten op nieuwe groentjes in de volgende cyclus.”

Renteverhogingen

Een andere invalshoek wordt geboden door David Lifchitz. Hij is managing partner en chief investment officer bij ExoAlpha. Hij wijst er op dat de snelle koersstijging na de start van de invasie van Oekraïne blijft hangen bij $44.000, waar zich ook het 100 dagen voortschrijdende gemiddelde (MA) bevindt.

Lifchitz ziet $45.000 als sterke weerstand voor de koers die daarna de volgende serieuze weerstand vindt op $51.000. Om voorbij deze twee hordes te komen, is er een ‘katalysator’ nodig, bijvoorbeeld de FOMC-vergadering waar wordt gesproken over renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Hoewel hij daar weinig effect op de koers van verwacht.

De prijs in euro's bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
analisten