‘Bitcoin heeft prijsvloer van $39.000’ volgens nieuwe indicator

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Laten we starten met een paar ontnuchterende grafieken. Prijzen we goud, de aandelenindex S&P 500 en olie in bitcoin dan maakt de 'corn' gehakt van ze.

We zien dat bitcoin sinds COVID-19 het 'wint' van goud en de rol van monetaire verzekeringspolis naar zich toetrekt.

conclusie: neutraal

1. Illiquid Supply Floor

Analist Will Clemente introduceert een nieuwe indicator, de Illiquid Supply Floor.

Deze combineert de illiquide voorraadsdata van Glassnode (rode lijn) met het eerste stock-to-flow model van Plan B (zwarte lijn).

Door de combinatie is er een prijsvloer te construeren voor de prijs en deze ligt momenteel bij $39.000 op basis van de huidige schaarste variabelen.

Het verhaal is bekend: sinds de mei-dip veroorzaakt door de tweets van Elon Musk en het verbod op mining in China hebben de overgebleven entiteiten op het netwerk groots bitcoin ingeslagen.

Dat heeft bijgedragen tot meer illiquiditeit van de beschikbare bitcoins.

conclusie: bullish

2. Entity Adjusted Average Spent Output Lifespan (ASOL)

Deze metric van Glassnode zegt iets over de gemiddelde levensduur van een uitgegeven beetje bitcoin, gemeten in dagen.

Transacties met een levensduur minder dan één uur zijn niet meegenomen. Ook transacties tussen adressen waarvan Glassnode denkt dat ze toebehoren tot dezelfde entiteiten, zijn niet meegenomen in deze data.

Will Clemente ziet dat de gemiddelde levensduur van deze uitgegeven stukjes bitcoin afneemt. Dat is een signaal dat munten die ouder zijn nog steeds vastgehouden worden momenteel.

conclusie: bullish

3. Whale acties

De analisten van Santiment komen met interessante data over entiteiten met tussen de 100 en 10.000 bitcoin onder hun hoede.

Dat is respectievelijk 4,8 miljoen dollar en 480 miljoen dollar tegen de huidige marktprijs.

Tussen 6 en 9 september heeft deze groep entiteiten 70.000 bitcoin 'gedumpt' op de markt, met een prijsdaling van bijna 15% tot gevolg.

Die daling was overigens toe te schrijven aan liquidaties op de derivatenmarkten.

De afgelopen drie dagen hebben deze zelfde entiteiten 60.000 bitcoin ingeslagen, met een prijsstijging van 5% tot gevolg.

Heeft het één met het ander te maken? Dat is een speculatie. Feit is dat whale adressen gebruik maken van dips (accumulatie) en van lokale highs (verkoop).

conclusie: neutraal

In een eerdere on-chain update van deze week was er aandacht voor de analyse van Whale Map.

Zij brengen bewegingen van bitcoin adressen grafisch in beeld, waarnaar er conclusies zijn te trekken.

De horizontale lijntjes aan de zijkant van de grafiek zijn een verzameling van UTXO's die toebehoren tot whale entiteiten.

Will Clemente komt met zijn nieuwe indicator Illiquid Supply Floor (zie punt 1) tot een prijsvloer van $39.000, de analisten van Whale Map zien dat het prijslevel van $44.000 verdedigd wordt door whales.

conclusie: bullish

Tenslotte, een terugblik op de eerdere prestaties van bitcoin van de afgelopen jaren. Sluiten we 2021 weer af met een mooie, grote groene candle?

conclusie: neutraal

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...