Bitcoin is booming in Argentinië, inflatie van 40% speelt BTC in de kaart

Het bekende narratief van de laatste maanden rondom Bitcoin (BTC) is dat de cryptomunt beschermt tegen hyperinflatie. Wat dat betreft blijft het niet slechts bij theorie. In de praktijk is dit in Argentinië hét onderwerp van gesprek geworden: er zit een ongekende stijging in het zoekopdrachten naar de cryptomunt.

Inflatie in Argentinië

Waar Venezuela vaak wordt aangehaald als land dat te kampen heeft met hevige inflatie, is het in Argentinië evengoed aanwezig. Er gaan geruchten rond dat het inflatiecijfer jaarlijks rond de 40% hangt. Dat betekent dat de waarde van de Argentijnse peso in één jaar tijd bijna halveert. Of andersom: de koopkracht daalt en de prijzen van producten schieten omhoog.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mensen uit deze financieel onrustige landen zoeken naar oplossingen om hun vermogen vast te houden. En zoals bekend: Bitcoin kan dienen als alternatief en dat is te merken ook. De zoekresultaten naar Bitcoin in het land schiet gigantisch hard omhoog.

Bitcoin als alternatief

Waarom? De inflatie in Bitcoin is betrouwbaar: het aantal nieuwe coins dat in omloop komen zijn voorspelbaar én dit aantal gaat iedere vier jaar door de helft. Momenteel is er 18,6 miljoen BTC in omloop, een getal dat zal oplopen tot 21 miljoen (rond het jaar 2140). De inflatie van bitcoin (als activa) is momenteel 1,8%. In 2024 halveert dit getal naar 0,9% en weer vier jaar later gaat dit naar 0,45%.

Dit is de reden dat grote bedrijven, verzekeraars en investeringsmaatschappijen kopen. Zij zien het als spaarmiddel voor de lange termijn, als een hedge tegen geldontwaarding. Dit zijn partijen met enorme zakken geld, wat (indirect) ook de stijging van de laatste maanden veroorzaakte.

Maar er zijn ook partijen die geïnteresseerd zijn in Bitcoin die dat niet uit weelde doen als kleine allocatie in de beleggingsportfolio. Hoewel Argentijnen bitcoin met exacte dezelfde reden (kunnen) aanschaffen, heeft het er een hele andere betekenis. Voor hen is het een uitweg, het is een sprankje licht.

Ze zien het als bridge currency. De lokale bevolking mag namelijk per maand niet meer dan 200 Amerikaanse dollars kopen, wat voorheen werd gezien als veilige haven. Hierdoor is men gedwongen om te zoeken naar alternatieven: oncensureerbaar geld dat én schaars én digitaal én mondiaal.

Op Twitter schrijft een Argentijn dat hij bang is dat zijn land Venezuela achterna gaat. Met die kennis in het achterhoofd, is er gelukkig is er voor ieder individu een oplossing en alternatief beschikbaar.

Inflatie

De inflatie in Nederland schommelt tussen de 1% en 2%, althans volgens de berekening van het Centraal Bureau van Statistieken. Er is uit het Bitcoin-kamp kritiek op deze methode. Onlangs kwam maakten zij het percentage van 2020 bekend, wat neer kwam op 1,3%.

Toch staan aandelen op recordhoogtes, en zijn huizen duurder dan ooit tevoren. Ook goud bereikte in 2020 een top en voor Bitcoin geldt hetzelfde. En dit zijn precies assets die niet worden meegenomen in de berekening van het inflatiecijfer.

Lees voor meer informatie hierover een blog: een beschouwing door een Bitcoin bril.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
ArgentiniëBTChyperinflatie