‘Bitcoin is gevaar voor monetair beleid van Amerika’, stelt senator Brown

De Amerikaanse senator Sherrod Brown pleit voor een voortrekkersrol voor de Verenigde Staten op het gebied van central bank digital currency (CBDC). Tegelijkertijd waarschuwt de politicus voor bitcoin als mogelijke bom onder de dollar. Dat doet hij in een brief aan de Federal reserve, de centrale bank van Amerika.

Digitaal geld

Bijna alle centrale banken zijn bezig met een volledig digitale valuta. Brown roept op om vaart te maken met het proces rondom een digitale dollar: ”We kunnen niet achterblijven.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De politicus is voorzitter van het comité voor bankzaken en huisvesting. En ziet de concurrentie stappen maken. Brown: ”Sommige internationale tegenhangers zijn snel met hun beslissingen om een central bank digital currency te introduceren.”

Brown roept op om te bouwen aan een digitale dollar gebaseerd op een token én om serieus te kijken naar een systeem met verschillende rekeningen en accounts. De politicus deed eerder al een soortgelijk verzoek.

Hij kwam met een voorstel om een volledig digitale versie van de huidige dollar te maken. In het huidige systeem vallen sommige mensen buiten de boot. Brown wil iedereen toegang geven tot dit financiële netwerk.

Brown eist een stappenplan en tijdschema voor de introductie van een CBDC.

Bitcoin en concurrenten

Naast concurrerende centrale banken zijn er in de wereld van digitale valuta ook andere spelers actief. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven van Facebook om een eigen munt te realiseren. Brown wil dat hier duidelijke en strenge regels voor komen.

In zijn brief komt bitcoin ook voorbij. Hij voorziet een scenario waarin bitcoin het vertrouwen in de dollar verder ondermijnt. Iets wat op dit moment al gaande is. Bedrijven als MicroStrategy en Tesla hebben een deel van hun miljarden dollars omgezet in bitcoin. Zij zien geen goed spaarmiddel in de dollar.

Brown: ”De mogelijkheid dat crypto assets zoals bitcoin een wijdverspreid betaalnetwerk worden is een groot gevaar voor het monetair beleid en financiële stabiliteit.” De aloude kritiekpunten komen voorbij: BTC is volatiel en speculatief en kan gebruikt worden voor criminaliteit. Ook de energietroefkaart komt nog even voorbij.

Wie gaat winnen gaat de toekomst uitwijzen, feit is wel dat bitcoin een serieus ‘probleem’ is voor mensen als Brown. Moge de beste winnen..

Lees meer over:
AmerikaCBDC

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...