‘Bitcoin is katalysator voor veranderingen’, aldus nieuwe voorzitter SEC

Gary Gensler, de aanstaande voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft zich positief uitgelaten over bitcoin. Hij deelt in een hoorzitting een bemoedigende visie: "Cryptovaluta zijn een katalysator voor verandering."

Gensler over Bitcoin

Gensler is genomineerd om Jay Clayton op te volgen als voorzitter van de Amerikaanse waakhond van de effectenbeurzen. Je kunt de SEC vergelijken met de Amerikaanse variant van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de hoorzitting over zijn nominatie was Gensler erg positief over Bitcoin en de innovatie in de Bitcoin-industrie in het algemeen. In een toespraak, gericht aan de Senate Banking Committee, noemde Gensler Bitcoin een 'katalysator voor veranderingen'.

"Ik geef les op MIT over deze onderwerpen. En deze innovatie is een katalysator voor verandering. Het zorgt voor een nieuwe manier van denken over betalingen en financiële inclusie, maar het brengt ook nieuwe issues rondom de bescherming van consumenten en investeerders. Ik wil deze innovatie promoten, maar tegelijkertijd ook de veiligheid waarborgen."

Pro-crypto

Gensler was eerder voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de toezichthouder op de derivatenmarkt. Hij gaat onder de Biden regering werken aan een transitieplan voor toezicht op de financiële sector. Hij zat in die rol van 2009 tot 2014, ten tijde van president Obama, en bekijkt bitcoin dus door een hele andere bril dan een doorsnee adviseur.

De voormalig bankier studeerde aan de MIT Sloan Business School en was ook voormalig financieel directeur van de presidentiële campagne van Hillary Clinton. Eerder liet hij al weten dat de 'technologie' een van de onderliggende betalingsproblemen is in de Verenigde Staten.

Amerikaanse ETF in de maak?

Terwijl Bitcoin in 2021 record na record noteert, neemt de vraag naar financiële producten ook toe. Waar de Canadese toezichthouders al twee Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF's) goedkeurde, blijft de Verenigde Staten vooralsnog achter. De ogen zijn nu gericht op Gensler en zijn team: gaat de SEC instemmen met een Amerikaanse Bitcoin ETF?

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Het is een zogenaamde indextracker, die zo nauwkeurig de prijs van een onderliggend product volgt. Dat kan bijvoorbeeld goud zijn. In het geval van bitcoin. volgt het dus de prijs van de cryptomunt. Het voordeel van een ETF: elke broker ziet de ticker op zijn terminal, waardoor ze even gemakkelijk te verhandelen zijn als een aandeel.

Er zijn intussen verschillende aanvragen ingediend, door VanEck, NYDIG en Valkyrie. Ook CBOE meldde zich gisteren weer op het toneel met een aanvraag. De pro-Bitcoin visie van Gensler zou er zomaar voor kunnen zorgen dat er (na tientallen afwijzingen) in 2021 dan eindelijk de allereerste Amerikaanse Bitcoin ETF op de markt komt.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

  Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

  Nieuws
  Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

  Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

  Nieuws
  Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

  Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

  Nieuws
  “Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

  De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

  Gidsen
  El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

  El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

  Lees meer