‘Bitcoin is katalysator voor veranderingen’, aldus nieuwe voorzitter SEC

Gary Gensler, de aanstaande voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft zich positief uitgelaten over bitcoin. Hij deelt in een hoorzitting een bemoedigende visie: "Cryptovaluta zijn een katalysator voor verandering."

Gensler over Bitcoin

Gensler is genomineerd om Jay Clayton op te volgen als voorzitter van de Amerikaanse waakhond van de effectenbeurzen. Je kunt de SEC vergelijken met de Amerikaanse variant van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de hoorzitting over zijn nominatie was Gensler erg positief over Bitcoin en de innovatie in de Bitcoin-industrie in het algemeen. In een toespraak, gericht aan de Senate Banking Committee, noemde Gensler Bitcoin een 'katalysator voor veranderingen'.

"Ik geef les op MIT over deze onderwerpen. En deze innovatie is een katalysator voor verandering. Het zorgt voor een nieuwe manier van denken over betalingen en financiële inclusie, maar het brengt ook nieuwe issues rondom de bescherming van consumenten en investeerders. Ik wil deze innovatie promoten, maar tegelijkertijd ook de veiligheid waarborgen."

Pro-crypto

Gensler was eerder voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de toezichthouder op de derivatenmarkt. Hij gaat onder de Biden regering werken aan een transitieplan voor toezicht op de financiële sector. Hij zat in die rol van 2009 tot 2014, ten tijde van president Obama, en bekijkt bitcoin dus door een hele andere bril dan een doorsnee adviseur.

De voormalig bankier studeerde aan de MIT Sloan Business School en was ook voormalig financieel directeur van de presidentiële campagne van Hillary Clinton. Eerder liet hij al weten dat de 'technologie' een van de onderliggende betalingsproblemen is in de Verenigde Staten.

Amerikaanse ETF in de maak?

Terwijl Bitcoin in 2021 record na record noteert, neemt de vraag naar financiële producten ook toe. Waar de Canadese toezichthouders al twee Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF's) goedkeurde, blijft de Verenigde Staten vooralsnog achter. De ogen zijn nu gericht op Gensler en zijn team: gaat de SEC instemmen met een Amerikaanse Bitcoin ETF?

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Het is een zogenaamde indextracker, die zo nauwkeurig de prijs van een onderliggend product volgt. Dat kan bijvoorbeeld goud zijn. In het geval van bitcoin. volgt het dus de prijs van de cryptomunt. Het voordeel van een ETF: elke broker ziet de ticker op zijn terminal, waardoor ze even gemakkelijk te verhandelen zijn als een aandeel.

Er zijn intussen verschillende aanvragen ingediend, door VanEck, NYDIG en Valkyrie. Ook CBOE meldde zich gisteren weer op het toneel met een aanvraag. De pro-Bitcoin visie van Gensler zou er zomaar voor kunnen zorgen dat er (na tientallen afwijzingen) in 2021 dan eindelijk de allereerste Amerikaanse Bitcoin ETF op de markt komt.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!