‘Bitcoin is een mijnenveld en piramidespel’, volgens Russische centrale bank

De Bank of Russia heeft haar bezorgdheid geuit over het toenemende aantal investeerders dat geld in Bitcoin stopt. De Russische centrale bank heeft daarom nogmaals haar negatieve standpunt over bitcoin (BTC) herhaald. De topmanagers van de bank vergeleek de cryptomarkt met een piramidespel en een mijnenveld.

Bitcoin in Rusland

Sergey Shvetsov, de plaatsvervangend gouverneur van de Bank of Russia, uitte gisteren zijn bezorgdheid in een interview. Hij waarschuwt voor investeringen in cryptocurrency’s en benadrukt dat hij ziet dat investeerders risico’s lopen en verliezen leiden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Shvetsov vertelde dat investeerders hun geld in toenemende mate in ‘alternatieve financiële instrumenten steken’. Hij noemt het allemaal ’technologische financiële piramides’. De topbankier verklaart dat Bitcoin ‘een van deze ponzi-schemes is’.

Hij ziet dat veel particuliere beleggers een enorm rendement verwachten van investeringen in cryptocurrency’s. Sommigen verkopen zelfs hun vastgoed of nemen leningen, om meer geld in bitcoin te kunnen stoppen.

“Bij het kopen van Bitcoin betreedt een persoon een mijnenveld, en er is niemand om op te vertrouwen behalve hijzelf, en niemand kan hem beschermen”, zo betoogt Shvetsov. Hij herhaalt ook dat de bank en de Russische overheid niet verantwoordelijk zijn voor verliezen die investeerders in cryptovaluta oplopen:

“Het is niet nodig om naar de plekken te gaan waar je niet wordt beschermd door de Russische Federatie, waar je geld gewoon kan verdampen en je er niets aan kunt doen.”

Puur negatieve geluiden 

Het is zeker niet de eerste keer dat de Bank of Russia zich negatief uitlaat over het mondiale decentrale geld. Vorig jaar erkenden ze crypto-aankopen niet als investeringen. Later noemden ze het zelfs de állergevaarlijkste investering van allemaal.

Ook mogen lokale banken geen bitcoin diensten aanbieden. Onder andere internetbank Tinkoff heeft zich hier kritisch over uitgelaten, maar ze kregen in hun betoog géén steun van de twee grotere banken uit het land, Sberbank en VTB.

Overigens: Rusland gaat nóg iets verder. Ze willen zelfs iemands bitcoin kunnen afpakken, als dat nodig is. Het land is een nieuwe regels aan het opstellen om dit mogelijk te maken.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland