Bitcoin is geen vreemde valuta in Australië, ondanks adoptie El Salvador
|
De federale begroting van de Australische regering omschrijft bitcoin nog steeds als een ‘digital asset’ in plaats van een vreemde valuta. Daarom valt het qua belastingregels ook niet onder de standaarden van buitenlandse valuta.
Belastingregels
Deze verduidelijking komt als reactie op de stap die El Salvador vorig jaar zette. Omdat het Centraal-Amerikaanse land als allereerste land van bitcoin een wettig betaalmiddel maakte, zorgde dit ervoor dat andere landen het als buitenlandse valuta zouden (zouden) kunnen zien.
Het federale budget werd op 25 oktober vrijgegeven. Hierin stelt de overheid dat bitcoin onder de “huidige fiscale behandeling van digitale valuta” valt. Dat houdt in dat er vermogenswinstbelasting over wordt geheven als men het als een investering aanhoudt.
“Deze maatregel neemt de onzekerheid weg die volgt op het besluit van de regering van El Salvador om bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken en zal met terugwerkende kracht worden teruggedraaid naar inkomstenjaren die 1 juli 2021 omvatten.”
Belastingspecialist Danny Talwar vertelt aan Cointelegraph dat de stap van El Salvador weinig impact heeft gehad op de mening van de Australian Taxation Office (ATO) en het ministerie van Financiën.
Vermogenswinstbelasting
Ze hebben volgens hem niet getwijfeld om bitcoin op een andere manier te belasten dan wat ze altijd hebben gedaan:
“De belastingregels voor vreemde valuta in Australië betreffen een omzet-gebaseerde behandeling, en niet op basis van kapitaal. Sinds 2014 staat er in ATO-richtlijnen dat crypto-activa voor belastingdoeleinden geen vreemde valuta zijn, maar CGT-activa voor investeerders.”
CGT staat voor capital gain tax, of in het Nederlands: vermogenswinstbelasting. In Nederland hoef je hier met jouw belastingaangifte overigens geen zorgen over te maken. Bitcoin behoort toe aan box 3 en daarbij is de peildatum van het boekjaar voldoende.
Ter vergelijking: het algemene belastingtarief voor winsten uit investeringen in vreemde valuta is 23,5%. Voor bitcoiners zou dit een stuk voordeliger zijn geweest.
Naar verluidt gaan Central Bank Digital Currency’s (CBDC’s) wel onder de regels voor vreemde valuta vallen. Voordat deze eAUD door de Reserve Bank of Australia (RBA) in de markt wordt gezet, zijn we ook weer een hele tijd later.
Naar verwachting wordt een pilot medio volgend jaar worden gelanceerd.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!