‘Bitcoin kan tegen toenemende regeldruk’, aldus Adam Back

Adam Back, de mede-oprichter en CEO van Blockstream, heeft onlangs tijdens de BTC Praag conferentie verklaard dat de toenemende regulatiedruk in de VS op de cryptomarkt niet tot verstrekkende gevolgen zal leiden voor Bitcoin handelaren.

Back gaf aan dat als een grote exchange in de VS zou stoppen met het bedienen van haar klanten als gevolg van regulatiedruk, de industrie een uitweg zal vinden. Hij wees op de veerkracht van het systeem en noemde het ‘antifragiel’.

“Het systeem is antifragiel,” stelde Back. “Problemen leiden tot nieuwe oplossingen of creëren economische prikkels voor alternatieve strategieën. Bedrijven met andere strategieën zullen profiteren door een groot aantal gebruikers te verwerven.”​

De cryptomarkt is volgens Back vergelijkbaar met water. Het stroomt gewoon om obstakels heen; er zijn altijd oplossingen en de markt is uiterst efficiënt, aangezien er een enorme drang is om dingen voor elkaar te krijgen.

Vorige week zette de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) stappen tegen Binance en Coinbase. Beide bedrijven werden aangeklaagd omdat ze zouden opereren als niet-geregistreerde effectenbeurzen. Als reactie hierop besloot Binance US, de Amerikaanse dochteronderneming van Binance, zelfs om dollar deposito’s op te schorten​.

Maar ondanks deze ontwikkelingen is Back ervan overtuigd dat handelaren zullen kunnen blijven opereren. Als Amerikaanse transacties via banken beperkt worden, zullen bitcoin handelaren overstappen naar bankrekeningen in euro’s of Zwitserse franken om te beginnen met handelen in een andere valuta.

Hij wees ook op enkele meer crypto-vriendelijke banken in bijvoorbeeld Zwitserland en Gibraltar. Deze banken accepteren bijvoorbeeld Tether-deposities en zetten tussen dan Tether (USDT) om naar dollars of euro’s als bankdienst.

Back is overigens onder andere bekend als de uitvinder van Hashcash, een Proof-of-Work (PoW) systeem dat later een fundamenteel concept werd achter bitcoin mining. Tegenwoordig is hij vooral betrokken bij Blockstream en veel andere bitcoin gerelateerde projecten.

Back denkt dat Satoshi Nakamoto, de pseudonieme maker van Bitcoin, waarschijnlijk tevreden zou zijn over de ontwikkeling van de cryptoruimte sinds de lancering van Bitcoin in 2009.

“Het is enorm gegroeid,” merkte hij op. “Er zijn verschillende soorten individuen, bedrijven en zelfs landen die zo effectief zijn in Bitcoin. Het lijkt erop dat de ontwikkelingen sneller gaan dan verwacht.”

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...