Bitcoin koers stoot door naar $16.495, futures staan op groen
|
De Bitcoin (BTC) koers is donderdag door de $16.000 en bereikte een voorlopig hoogtepunt bij $16.495. Het is bijna drie jaar geleden dat de prijs zo hoog stond.
Ook op de futuremarkten staan de seinen op groen: beleggers speculeren op een hogere spotprijs. Er is zelfs sprake van een handelsrecord, zo meldt de Noorse marktvorser Arcane.
?New all-time high in the bitcoin futures market?
The open interest in the BTC futures market is now at $5.9 billion, and just surpassed the top from August.
Data: @skewdotcom pic.twitter.com/p9RGsUfM8T
— Arcane Research (@ArcaneResearch) November 12, 2020
Bitcoin aanbod droogt op
Bitcoin is de best presterende asset van 2020. De cryptomunt heeft een rendement van ruim 100%, waarmee het ruimschoots goud en aandelen verslaat.
Een van de verklaringen is dat Bitcoin meer in trek is bij bedrijven. PayPal maakte 21 oktober kenbaar dat het Bitcoin gaat verkopen onder ruim 300 miljoen klanten. Een groot bedrijf dat instapt heeft flinke impact op een kleine asset als Bitcoin.
Donderdag maakte PayPal bekend te gaan starten: elke klant kan per dag $20.000 aan Bitcoin kopen.
Concreet gaat de betaalverwerker een enorme hoeveelheid Bitcoin als onderpand moeten inkopen. En dat drijft de vraag en daarmee de prijs op de over-the-counter markten op. Want ook bedrijven als Grayscale en Square, via de Cash App, hebben continu Bitcoin om aan de man te brengen. Naast alle pure Bitcoin spelers zoals Coinbase, Kraken en Binance en vele anderen.
Daarnaast is er een categorie die zelf Bitcoin gaan inslaan als kasreserve zoals wederom Square, MicroStrategy en Stone Ridge.
Wall Street
Een groeiende vraag lijkt ook afkomstig van de gevestigde orde, hoewel moeilijk is in te schatten hoe groot de exposure is. Een beursgenoteerd bedrijf moet zijn exposure in Bitcoin in de boeken laten zien richting de toezichthouder. Terwijl een privaat hedgefonds dat niet hoeft te doen.
Bekend is dat Wall Street investeerder Paul Tudor Jones 1% van zijn vermogen in Bitcoin futures heeft gestoken in april dit jaar. En deze week verklapte Stanley Druckenmiller dat hij ook een beetje Bitcoin heeft.
Beleggers zijn op zoek naar diversificatie, merkte Arthur Stolk van het Nederlandse bitcoin fonds Icoinic ook al op in de podcast Hup Bitcoin.
Zodra ook het "slimme geld" instapt en de prijs piekt, dan komt er ook op de retailmarkt het gevoel de boot te missen. Dan is er sprake van een Fear of missing out (FOMO), waarna de prijs verder stijgt.
Terwijl de vraag toeneemt, is er aan de aanbodzijde sprake van een schreeuwend tekort. Miners verkopen een deel op de over-the-counter markt, waar partijen met elkaar een deal sluiten buiten de spotmarkt om.
Voor grote inkopers is het belangrijk om in bulk Bitcoin te kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Die ligt dan doorgaans lager dan de spotprijs die particulieren bij een beurs of broker krijgen.
Uitzoomend: de vraag is in 2020 flink toegenomen vanuit het bedrijfsleven, terwijl de supply opdroogt. Dat drijft die spot - en futureprijzen omhoog.
Eigenschappen
Wat maakt Bitcoin nu zo aantrekkelijk? Bitcoin is schaars, digitaal en waardevast geld. Miners produceren dagelijks 900 verse Bitcoin (de 'flow'), die aan de voorraad van circa 18,5 miljoen (de 'stock') wordt toegevoegd.
In de lente van 2024 volgt een volgende halvening waardoor de flow naar 450 verse Bitcoin per dag gaat. Kortom, Bitcoin wordt met de dag schaarser, de inflatie neemt juist af. In 2020 ligt de inflatie op 1,8% en deze halveert naar 0,9% in 2024.
Bitcoin is een manier om overtollige elektriciteit om te zetten in hard, digitaal geld. Het biedt beleggers een hedge in tijden van onzekerheid. Centrale banken en overheden draaiden in 2020 namelijk de geldkraan wijd open om bedrijfsleven te redden.
Dat nieuw gecreëerde geld is niet alleen bedoeld om lonen door te betalen, maar vloeit ook naar de effectenmarkten. Dat heeft tot gevolg dat aandelen als Amazon en Tesla huizenhoog zijn gestegen. Door aandelensplitsingen proberen bedrijven die waarde alleen maar verder op te drijven.
Bitcoin is echter een schaars goed en niet op te knippen of te kopiëren. Het is digitaal geld, goedkoop te versturen en op te slaan in tegenstelling tot bijvoorbeeld goud.
Bovendien is Bitcoin (gemiddeld gezien) minder gecorreleerd is aan de andere markten, aldus marktonderzoeker Messari. Zodra beleggers in de dollar vluchten, heeft Bitcoin daar doorgaans minder last van dan andere assets.
Ray Dalio
Niet iedereen kan zich hier in vinden. Afgelopen week liet de fameuze belegger Ray Dalio in een interview met Yahoo niets te zien in Bitcoin. Dalio is de man achter Bridgewater Associates, het grootste hedgefonds ter wereld.
In zijn ogen is het te volatiel om als betaalmiddel of oppotmiddel te kunnen dienen. Bovendien willen en kúnnen overheden Bitcoin aan banden leggen, zo denkt hij. Maar geen enkele overheid kan code verbieden.
Duizenden ontwikkelaars werken dagelijks aan het Bitcoin protocol en het Lightning Netwerk, de sublaag om snelle betalingen te doen.
Daarom heeft hij meer verwachtingen van centrale, digitale bankmunten als wereldwijde betaalmiddelen. Onder meer China, Europa en de VS ontwikkelen prototypes daarvoor. Dat weergalmt ook door in een nieuw rapport van Deutsche Bank, waarin het einde van contant geld voorspeld wordt. Door de COVID-19 ziekte zou cash geld "besmettelijk" zijn.
Privacy voorstanders vinden deze ontwikkeling onwenselijk. Zodra al het betalingsverkeer digitaliseert, geeft dat overheden een continu inkijk in iemands uitgaven en inkomsten. Bitcoin ideologen wijzen er dan ook op: iedereen heeft recht op financiële privacy.
Technische analisten
Kijken we nog naar de korte termijn, dan zijn de technisch analisten toch wel optimistisch. De Bitcoin dominantie ten opzichte van de kleinere cryptocurrency's blijft toenemen.
$BTC (dominance) doesn’t seem to be letting up...with running room to 67% , #bitcoin isn’t ranging long enough for money to flow into alts pic.twitter.com/5yjaXXS49f
— Big Chonis Trading? (@BigChonis) November 12, 2020
De Nederlander Bitcoin Jack ziet $16.200 als een belangrijk omslagpunt. Breekt de koers doorheen, dan is een belangrijke horde genomen.
Chunky sells as bitcoin hit 16.2 and strong absorption occurred
Here is the deal with such occurences
If such a volume divergence holds, very bullish
If it is lost, very bearish (trapped positions going to get flushed)
Just some educational notes pic.twitter.com/fwxrtSGcFZ
— //Bitcoin ?ack ? (@BTC_JackSparrow) November 12, 2020
De prijs in euro: