Bitcoin koers dipt hard naar $53.000, $1 miljard aan futures in rook op

Bitcoin (BTC) handelaren zijn afgelopen nacht flink de boot ingegaan. Ze verloren ruim 1 miljard dollar door verkeerd op de Bitcoin prijs te 'gokken'. Dat blijkt uit cijfers van de bitcoin futuresmarkt.

Bitcoin handelaren verliezen $1 miljard

Was er dit weekend nog sprake van een vers record bij $61.782, afgelopen nacht dipte de koers hard naar $53.221. Dat werd ook op de derivatenmarkt gevoeld, want daar zijn ruim 1 miljard dollar aan termijncontracten geliquideerd door de daling.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat alleen al om 500 miljoen dollar aan long posities. Met een 'long' speculeer je op een hogere koers binnen een vooraf afgesproken tijdsvak. Komt die gok niet uit, dan verliest de handelaar zijn geld ook wel liquidatie van zijn contract genoemd.

Een liquidatie betekent dat zijn handelsbalans gecorrigeerd wordt met de inleg waarmee gespeculeerd is. Jan & Yann, de oprichters van Glassnode spreken van "excessieve speculatie", omdat bij 60% van de longs sprake was van een hefboom van 20x of meer. Er is dus bovenmatig risico genomen door deze handelaren.

Collega-onderzoeker Bloqport heeft het over ruim 1,1 miljard dollar aan long posities die op maandag 15 maart in slechts één uur zijn geliquideerd. Ze baseren zich op on-chain cijfers van Bybt.com.

Blijkbaar verwachtten professionele beleggers dat de koers door zou stomen boven de $70.000 na het realiseren van het verse record boven de $60.000 dit weekend. Maar er spelen een andere factoren een rol die roet in het eten gooiden.

Oververhitte futuresmarkt

Ook marktonderzoeker Skew concludeert dat er sprake was van een oververhitte derivatenmarkt. De "open interest", de cumulatieve waarde van alle openstaande futures, stond op een recordhoogte met een waarde van 20 miljard dollar. Een deel van deze openstaande contracten is dus in rook opgegaan door de daling.

Bitcoin koers dipt hard naar $53.000, $1 miljard aan futures in rook op

Institutionele vraag neemt af

Ook andere factoren spelen een rol in de daling: beleggers die tijdelijk winst nemen en een afvlakkende, tijdelijke vraag onder bedrijven. Volgens John Willock, CEO bij Digital Asset Exchange Blocktane, hebben beleggers uit Azië op zondagnacht Nederlandse tijd winst genomen, wat tot de eerste dip op maandag heeft geleid.

Willock: "Deze handelaren hebben zich aan het begin van de week gepositioneerd na het bereiken van een nieuw record."

Wordt er op de derivatenmarkt flink gespeculeerd, de vraag op de spotmarkt door bedrijven vlakt tijdelijk af.

Op de professionele Amerikaanse financiële markten zien we een ander beeld. Want op de CME beurs in Chicago stond de open interest lager dan in februari. Dat is typisch een beurs die door zakelijke partijen wordt gebruikt. Ook de premium bij Coinbase Pro staat negatief, een signaal dat de vraag bij bedrijven afvlakt in vergelijking met eerdere maanden.

Amerika houdt zich dus meer koest dan Azië, zo luidt de voorlopige conclusie. Een verklaring is dat beursgenoteerde bedrijven uit de VS bitcoin aanhouden als kasreserve en er niet actief mee handelen op futuresmarkten.

Ook liggen de volumes van CME lager dan van beurzen zoals Binance en Huobi, die veelal in Azië en ook Europa gretig aftrek vinden.


Bitcoin koers dipt hard naar $53.000, $1 miljard aan futures in rook op

Normalisatie

Het sentiment op de markt lijkt inmiddels genormaliseerd. Nemen we andere metrics in ogenschouw, dan is er sprake van een sterk afkoelende markt. De waarde van de Fear & Greed Index stond voor de dip van 21 februari nog boven de '90', maar deze schommelt nu bij '70'.

De metric Market Milk clustert een aantal technische factoren en staat op stand "neutraal". Beleggers zitten de daling uit met de wetenschap dat Bitcoin nog steeds in een bullish cyclus verkeert.

Ter relativering: de Bitcoin prijs stond 12 maanden geleden net boven de $5.000.

Deze week werd bekend dat 10% van de Amerikanen bereid is om (een gedeelte van hun) cheque van $1.400 in Bitcoin te steken. Maar de meeste Amerikanen hebben deze financiële ondersteuning nog niet ontvangen, dus dat effect op de prijs blijft voorlopig uit.

Lees meer over:
markt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...