3 statistieken die vandaag belangrijk voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies!

Vandaag heeft de koers het niveau $50.000 heroverd en volgens diverse technische analisten liggen de volgende weerstanden bij $54.000 en $57.000 zoals onder meer TXMC opmerkt.

En eigenlijk zijn ook on-chain analisten behoorlijk optimistisch voor de korte (en middellange) termijn.

1. Bitcoin schaarste en prijs, instituties stappen in

Een van de onderleggers van het opmerkelijke herstel van bitcoin sinds de dump van 19 mei is het lange termijn geloof van een steeds grotere groep mensen en de vasthoudendheid van de bestaande bezitters.

Entiteiten die hun munten 155 dagen of langer vasthouden, accumuleerden hard door, zo blijkt uit de regelmatige (video-) updates die bijvoorbeeld Glassnode publiceert.

Het gevolg van dit agressieve accumulatiegedrag is evident: het aantal beschikbare bitcoins op de markt neemt af. Met andere woorden: de illiquide voorraad neemt toe. Schaarste.

On-chain analist TXMC legt het uit in de onderstaande draad. Enkele conclusies:

  • Er zijn de afgelopen maanden diverse momenten geweest dat de schaarste harder toenam dan de prijs (oranje gebieden)
  • Vanaf begin juli al nam de prijs echter de heft in handen en nam de prijs weer meer toe dan de illiquide voorraad
  • Hodlers bleven satoshi's sparen terwijl de bitcoin koers 30% tot 50% corrigeerde

Zodra mensen het gevoel krijgen de boot te missen, neemt de vraag nog meer toe. Met de afnemende voorraad, móet dat wat de prijs doen.

Dat het psychologische level van $50.000 nu weer breekt, is voor een nieuwe groep mensen wellicht weer een signaal om bij te kopen, naast bestaande groepen die standaard bijkopen op vaste momenten (dollar cost averaging strategie).

Wat ook meehelpt, is dat in Amerika er best wat optimisme is op de financiële markten.

Het afbouwen van de opkoopprogramma's (tapering) en laten oplopen van de rente, lijkt vooralsnog niet aan de orde dit jaar, zo merkt investeerder Travis Kling op in een interessant draadje. Ja, nieuwe dollars zijn ook brandstof voor de bitcoin prijs.

De huidige macro omgeving geeft instituties en fondsen in Amerika in ieder geval het gevoel om een positie in bitcoin (futures) te openen.

Natuurlijk zijn er al miljardairs in de markt zoals Paul Tudor Jones, Stanley Druckenmiller, Elon Musk en Michael Saylor die zich ingekocht hebben (en vasthouden!) en ook vermogensbeheerders zoals Blackrock en Fidelity en een rits andere financiële namen hebben de nodige tenen in de water.

Maar de financiële wereld in de VS is nog veel groter dan dit. Dat de SEC en ook de CFTC bitcoin erkent als vernieuwend instrument en oproept tot regulering, is een teken van erkenning en verdere adoptie. Dat Bloomberg-experts openlijk speculeren over een bitcoin ETF is een teken aan de wand.

Zodra conculega's al exposure hebben én er is duidelijkheid qua reguleringen, dan dat geeft andere fondsen, adviseurs en zelfs banken het vertrouwen om te gaan kopen.

Dat kunnen afgeleide producten zijn zoals Grayscale-aandelen, futures of ETF's, maar ook deze producten oefenen druk uit op de beschikbare fysieke bitcoins.

Wetgevers eisen dat dat deze producten gedekt worden door fysieke bitcoin, of bitcoin futures in het geval van een bitcoin future ETF, maar ook die futures zijn gedekt door fysieke bitcoin.

Zo ontstaat een nieuw raamwerk van handelsposities waar bitcoin een centrale rol in gaat spelen en waarmee de asset een steeds waardevollere positie en betekenis krijgt. De kanteling is compleet is bitcoin op den duur groter is dan goud. Dan moet de prijs circa nog x8 gaan naar een niveau van $400.000.

Bitcoin is schaars, er komen niet meer dan 21 miljoen stuks op de wereld. Slechts een klein deel zal op de markt beschikbaar zijn.

Een tweede fase van institutioneel geweld uit de VS dan toch?Het kan één van de push factoren zijn voor deze markt, die lang kampte met een gebrekkige vraag vanuit zakelijke gebruikers.

Mike Alfred, goed ingevoerd in het wereldje, kondigde aan dat de nodige instituties, exposure hebben ingenomen in bitcoin.

Welke instituties dat zijn, is te bezien, maar bekend is dat NYDIG een groot aantal fondsen, verzekeraars en andere financieel adviseurs aan het orange pillen is.

2. Coinbase voorraad neemt hard af

On-chain ziet het er voorlopig positief uit, want de beschikbare voorraad neemt af, onder meer bij de Coinbase beurs. Hun bitcoin voorraad ligt op het laagste niveau sinds december 2017.

En kopers slaan hun bitcoin cold storage op, zie de afname van de voorraad.

Coinbase bedient 68 miljoen klanten, maar de achtergrond van hun klanten is sinds 2020 compleet veranderd, zo blijkt uit data van The Block.

Het zijn instituties die nu het grootste deel van hun klantenbestand uitmaken en voor de meeste volume zorgen.

Dat past in het beeld dat Mike Alfred met zijn tweet wil schetsen: instituties hebben buiten de spotmarkt hun bitcoin gekocht en veiliggesteld.

On-chain zien we dat de voorraad aan beschikbare bitcoins afneemt, maar dat heeft zijn weerslag nog niet op de spotmarkt.

Vandaar dat on-chain analisten zoals Will Clemente en Willy Woo zo bullish zijn. Zij zien dit on-chain gebeuren, maar de spotprijs blijft achter.

Let op: in de praktijk moet dit allemaal nog blijken want externe gebeurtenissen kunnen de markt ontregelen.

3. Lightning en Twitter-betalingen

Tenslotte, Twitter gaat experimenteren met bitcoin-betalingen via Lightning en dat heeft volgens analist Philip Swift in potentie nog meer groei van betaalkanalen en transacties op deze sublaag tot gevolg.

Dit terwijl de afgelopen groei van het peer-to-peer betaalnetwerk al opmerkelijk is.

Waarom draagt dit bij aan de schaarste? Naarmate Lightning belangrijker wordt, wordt op deze sublaag ook steeds meer bitcoin opgeslagen. Dat draagt bij aan meer schaarste on-chain.

conclusie: bullish

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Nieuws
Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

Nieuws
Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

Dogecoin en meme coins Nieuws
DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

Lees meer