Bitcoin koers duikelt onder $24.000, slechtste weeksluiting in 18 maanden

Bitcoin is de week van 13 juni heel anders begonnen dan afgelopen week. Met de kersverse correctie van de koers mogen we namelijk de laagste weeksluiting sinds december 2020 opschrijven. De oorzaak van de zwakte laat zich niet moeilijk raden: de Amerikaanse inflatiecijfers. Die zijn afgelopen week weer roodgloeiend binnengekomen en dat belooft weinig goeds voor de korte termijn.

Hoogste inflatie in 40 jaar tijd

Alle ogen zijn deze week gericht op de Federal Reserve die op 14 en 15 juni weer bij elkaar komt om een besluit te nemen over de Amerikaanse rente. Met de inflatie die wederom hoger is uitgevallen dan verwacht is de kans aanwezig dat het nog harder zal ingrijpen dan werd gedacht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een verhoging van het tempo van renteverhogingen is het laatste waar de bitcoinmarkt en aandelenmarkten op hoopten. Vrijwel meteen na de bekendmaking van de inflatie van 8,6 procent ging de markt over de gehele breedte onderuit.

De Federal Reserve, de belangrijkste centrale bank van de wereld, heeft op dit moment dus volledig de touwtjes in handen als het gaat over de koersen op de financiële markten. Als ze daar besluiten om de rente met meer dan de verwachte 50 basispunten te verhogen, dan kunnen we weleens een volgende slag omlaag maken.

Amerikaanse dollar toont spierballen

Terwijl alle risico-assets het momenteel moeilijk hebben gaat de Amerikaanse dollar als een raket. Dat kan uiteraard niet los worden gezien van de macro-economische omstandigheden die de Federal Reserve dwingen om de rente op dollars te verhogen.

Ondanks enkele correcties de afgelopen weken is de Amerikaanse dollar met een koers van bijna 105 weer helemaal terug in het zadel. Op het moment van schrijven zit de belangrijkste munt ter wereld daarmee een kleine 0,5 punten van de piek van 2002.

Sinds de COVID-19 crash van maart 2020 is de kracht van de dollar vaak een voorbode geweest voor matige prestaties van bitcoin. Totdat de dollar weer rustig wordt lijkt het erop dat we de feestverlichting voor bitcoin nog even in de doos kunnen laten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....