Bitcoin (BTC) koers tikt $28.378 aan, markt ruim $500 miljard waard

De bitcoin koers tikt vandaag de prijs van $28.378 aan, een nieuw record voor de cryptomunt. Ook de totale marktwaarde schrijft met ~527 miljard dollar geschiedenis.

Gaan we komende week de $30.000 nog zien op de borden?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) koers

Tijdens de kerstdagen weet bitcoin iedereen weer te verrassen (of niet), met deze ongekende koersprint. Nog geen week geleden stond de koers op $21.865, maar inmiddels komt alweer $30.000 in zicht. Een weekscore van bijna 18%, rendement waar sommige fondsmanagers van likkebaarden.

De dominantie van bitcoin op de cryptomarkt ligt nu boven de 70%, dat is in 14 maanden tijd niet voorgekomen.

Nu lijken ook particuliere beleggers de boot niet te willen missen (fear of missing out) en stappen weer in de markt. Maar 2020 is vooral het jaar van de grote bedrijven die bitcoin als lange termijn investering zien.

Simpel gezegd: overheden en centrale banken drukken nieuw geld bij en dat gaat ten koste van staatsobligaties die vrijwel niets meer opbrengen. Particulieren en bedrijven moesten op zoek naar alternatieven. De retailmarkt sprong op de aandelenmarkt, waardoor aandelen als Tesla en Zoom nog harder groeiden dan bitcoin in 2020.

Bitcoin als verzekeringspolis

Instituties zoals hedgefonden en verzekeraars telden ook hun knopen dit jaar: in eerste instantie steeg goud harder dan bitcoin, maar gaandeweg ruilen sommige fondsen een deel van hun goud (ETF’s) in voor bitcoin. Dit is aan te merken als de wérkelijke transitie: bitcoin die concurreert met goud als safe haven.

Ze zijn in 2020 in gestart met een bescheiden positie (1 tot 5% van een specifiek fonds bijvoorbeeld). Maar gezien de huidige prijsactie smaakt dat naar meer.

Volgens de laatste cijfers staat er nu 1,15 miljoen bitcoin geparkeerd bij beursgenoteerde bedrijven. Dat is circa 5,5% van de uiteindelijke 21 miljoen stuks aan maximale voorraad. Een duidelijk verschil met goud en aandelen en fiat geld dat wél oneindig is bij te maken en geen plafond kent.

Dat bedrijven letterlijk de koers bepalen van bitcoin, is een reële verschuiving in de financiële wereld. Naarmate meer bedrijven, miljonairs, ontwikkelaars en node-eigenaren belang hebben bij een goede toekomst van bitcoin, groeit haar zeggenschap, ook politiek.

Bitcoin kan zich daarmee ontpoppen als verzekeringspolis van de toekomst, voor zowel bedrijven als burgers. Een hedge tegen een ontaard fiat stelsel dat het blikje nog eens verder door de steeg trapt en daarmee de problemen voor zich uit schuift.

Bitcoin kent een helder en vastomlijnd monetair stelsel, met een maximale uitgifte van 21 miljoen stuks.

Fundamentele groei

Voorlopig zal de prijsactie de komende maanden de nieuwskoppen bepalen, maar fundamenteel werkt de community hard door aan de volgende fasen van deze betaal – en spaartechnologie en wapen tegen verdere surveillance van bovenaf.

Want een groot deel van de bitcoiners van het eerste uur hechten aan privacy en zien bitcoin ook als betaalmiddel. Dat is in sommige landen wel degelijk al het geval, zij het in kleine gemeenschappen. Denk aan een dorp in El Salvador waar dorpelingen elkaar betalen via het Lightning Network.

In 2021 staat op protocolniveau de integratie van Taproot op het programma, daarmee verkrijgt de cryptomunt een extra laag aan privacy.

Dat zal met gejuich ontvangen worden door de cypherpunks, één van de originele bronnen waar Satoshi Nakamoto uit heeft geput, zowel technologisch als filosofisch.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...