Bitcoin koers resistent blijkt tegen Amerikaanse inflatiedata

Deze week kwam de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) binnen en waar dat in het recente verleden nog voor grote koersschommelingen zorgde, is bitcoin deze week stabiel gebleven en handelen we op het moment van schrijven op 29.400 dollar. In juli steeg de CPI met 0,2 procent en de kerninflatie (CPI – voedsel en energie) ook met 0,2 procent; vergeleken met juli 2022 leverde dat een CPI van 3,2 procent en een kerninflatie van 4,7 procent op.

Wat betekent dit voor bitcoin?

De inflatie in de Verenigde Staten zakt steeds dichter naar de doelstelling van 2,0 procent van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve). Voor deze week waren zelfs iets hogere inflatiescores verwacht, waardoor de kans op een nieuwe renteverhoging van de Federal Reserve in september daalde van ongeveer 14 naar 9,5 procent.

In principe zou dat goed nieuws moeten zijn voor bitcoin, omdat een hogere rente extra druk op de Amerikaanse economie en in het verlengde daarvan op de bitcoin koers oplevert.

Los van de macro-economische omstandigheden is het wel goed om je af te vragen waarom bitcoin er niet in slaagt om weer boven de 30.000 dollar uit te komen.

Het lijkt erop dat de bulls even uitgeblust zijn en de Spot Bitcoin ETF van BlackRock inmiddels redelijk in de prijs verwerkt zit; of in ieder geval de aanvraag daarvan. Zodra er nieuws over een eventuele goedkeuring komt zal er (waarschijnlijk) een nieuwe koersexplosie plaatsvinden voor bitcoin.

Amerikaanse recessie nog altijd mogelijk

Verder is het belangrijk om niet te vergeten dat de Amerikaanse centrale bank de afgelopen 16 maanden de rente met ruim 5 procent verhoogde. Het afgelopen decennium (sinds de Kredietcrisis) stond de rente vrijwel continu rond het nulpunt.

In die jaren hebben we een economie gebouwd die leunt op die rente van praktisch nul procent.

Nu moeten we het plotseling met een hogere rente doen. Hoe langer die situatie blijft aanhouden, hoe groter de kans op schade voor de economie.

Wat dat betreft lijkt het nog te vroeg om te stellen dat een recessie is vermeden door de Amerikaanse centrale bank. Als die recessie komt, dan kan dat ook nog een lastige koersperiode opleveren voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....