Bitcoin koers stagneert bij $19.000, maar sentiment op historisch niveau

De Bitcoin (BTC) koers kwam afgelopen week op adem. Niettemin is het sentiment in de markt ‘extreem hebberig’.

Bitcoin koers en sentiment

Het verhaal is bekend. Op 5 oktober stond de koers nog op $10.600, maar op moment van schrijven staat de koers fier boven de $19.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maandag 30 november schreef de cryptomunt geschiedenis met een prijs van $19.918 op de Bitstamp grafiek. Waarmee het roemruchte vorige record van $19.666 uit 2017 door de versnipperaar kan.

Vervolgens wist hij niet door de psychologische grens van $20.000 te drukken, waarmee zijn uitgangspositie verslechterde.

Een diepe correctie onder $18.000 bleef deze week toch uit. Dat de prijs niet door zijn hoeven zakt na de eerdere indrukwekkende sprint, is iets waar de belegger zich komende week aan kan vasthouden. Boven de $19.000 blijven luidt het devies. Zodra de munt daar supportlevels neerlegt, biedt dat een stevige bodem voor niveaus boven de $20.000.

Het vertrouwen in de grootste cryptomunt is voorlopig ook onverminderd, getuige de Fear & Greed Index. Dat is een samengestelde index om het sentiment over de koers te peilen. Het is een indicatie van de markt, meer niet.

Alternative.me stelt de index samen uit:

De actuele stand is ’95’ een bijna maximale score van greed, oftewel gulzigheid. De afgelopen maand staat de scoren ook stijf boven de ’80’.

Bitcoin koers stagneert bij $19.000, maar sentiment op historisch niveau

Dit valt uit te leggen als een positief signaal (of resultante) van de bullmarkt, maar het is tegelijkertijd ook gevaarlijk. Hoogmoed komt voor de val. Zodra de markt overmoedig raakt en het ook steeds duurder is om te speculeren op een hogere (toekomstige) koers, kan het uitmonden in een deceptie.

Voorzichtigheid is daarom geboden, want Bitcoin is een jonge, relatief kleine asset (354 miljard dollar) en marktactoren hebben er belang bij dat de prijs niet te snel stijgt. Zij willen namelijk grote hoeveelheden op een lage (re) prijs kunnen bijkopen.

Zodra het openen van een short positie interessanter (lees: goedkoper) wordt doordat de rest van de markt overmoedig is, kan het tij ook zomaar keren (zodra anderen ook die strategie gaan volgen).

MicroStrategy

Bullish nieuws blijft wel binnendruppelen. Dat een beursgenoteerd bedrijf als MicroStrategy vlijtig blijft bijkopen, is een goed teken. De cloudleverancier heeft nu 765 miljoen dollar aan Bitcoin op de balans, wat tot dusverre een lucratieve ‘gok’ is gebleken.

De Canadese hardware walletfabrikant Coinkite heeft met bitcointreasuries.org een veel geciteerd overzicht gemaakt van beursgenoteerde bedrijven met BTC op de balans. De teller staat op 21 bedrijven en 3 private bedrijven die samen goed zijn voor 881.953 Bitcoin, wat neerkomt op 15,4 miljard dollar.

Dat is te vergelijken met de netto omzet die olieconcern Shell in 2019 behaalde.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwssentiment

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.