Bitcoin koers tikt $31.268 aan, bitcoiners zijn trouwe honden

Bitcoin is deze ochtend tijdens de Aziatische handelsuren door de $31.000 gebroken en surft verder op het goede nieuws op de markt. Wat zeggen de analisten?

Nieuwsgedreven asset

Bitcoin is niet los te zien van de macro-ontwikkelingen en als relatief kleine asset (~600 miljard dollar) beweegt het nog steeds sterk op nieuws. Vanuit de traditionele sector is er meer positief nieuws te melden: Fidelity heeft opnieuw een aanvraag ingediend voor een spot bitcoin exchange traded fund (ETF).

Op macrogebied nog meer lichtpuntjes: de Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 2% gegroeid en dat is boven alle verwachtingen. Bovendien zit er met Joe Biden een president wiens vinger op de geldprinter lijkt vastgelijmd. De komende jaren wil hij de staatsschuld terugdringen met 2.000 miljard dollar, in de ogen van macroeconome Lyn Alden een vorm van geldprinterij. En meer liquiditeit is gunstig voor de bitcoin koers.

Bitcoin heeft historisch de nodige veerkracht getoond en ook anno 2023 komt die eigenschap meermaals bovendrijven, ziet ook CJ Reim, medeoprichter en managing partner bij durfkapitaalfirma Amity Ventures.

Tegen Coindesk zegt hij: "Wat opvalt, is hoe de digitale activabranche blijft herstellen van negatief nieuws. Ondanks regelgevingsonzekerheid in de VS en opmerkelijke mislukkingen zoals FTX, zien we een mondiale concurrentie voor de opkomende branche, evenals een groeiende institutionele vraag, zoals blijkt uit de recente Bitcoin ETF-aanvraag van BlackRock."

Het klimaat heeft in met name Amerika kent twee gezichten. Enerzijds worden pure cryptospelers zoals Binance en ook Coinbase, genoteerd aan de Nasdaq, flink aangepakt door de toezichthouders. Het marktaandeel van Binance is in korte tijd fors gedaald, zo blijkt uit nieuwe gegevens. Van 43% in mei naar 41,9% marktaandeel in juni.

Bitcoin koers tikt $31.268 aan, bitcoiners zijn trouwe honden
bron: CCData

Het narratief in de VS is dat de traditionele finance sector aan de Oostkust de macht wil heroveren (Coinbase opereert bijvoorbeeld vanuit San Francisco) en deze traditionele partijen zitten traditiegetrouw veel dichter bij de wet - en regelgevende instanties. Dat geeft ze een voorsprong.

In het onderstaande filmpje wordt zeer onderbouwd uit de doeken gedaan dat BlackRock haar spot bitcoin ETF zo heeft gestructureerd dat bijvoorbeeld koersmanipulatie, een veelgebruikt argument van de SEC sinds 2014 om niets goed te keuren, geminimaliseerd is. Door te werken met betrouwbare custodians (ironisch genoeg Coinbase) en prijsindexleveranciers.

Loyaliteit

Naast dat het netwerk van bitcoin als een huis staat, is een van de karakteristieken van deze asset is dat de bezitters ontzettend trouw zijn. Die toenemende loyaliteit zorgt ervoor dat de bodemprijs van bitcoin steeds hoger komt te liggen, dat fundament is steeds sterker. Het is groep die niet snel in paniek raakt door het FTX-drama of een SEC die zijn vuistjes balt.

Uit data van Glassnode blijkt het aantal BTC dat 2 jaar of langer op de blockchain is verschoven weer is toegenomen. Maar liefst 55% van alle beetjes bitcoin (UTXO's) die zijn geregistreerd staan stil. Het gedrag is dus: hodlen en doorsparen.

Bitcoin koers tikt $31.268 aan, bitcoiners zijn trouwe honden
bron: Glassnode

Technisch gezien buitelen analisten over elkaar met wilde prijsvoorspellingen. De praktijk moet leren of die positieve uitzichten ook daadwerkelijk uitkomen. Wat gebeurt er met Binance de komende maanden? En hoe gaan toezichthouders om met altcoins die ze classificeren als effecten?

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...