Bitcoin koers tikt $46.000 aan, aantal gebruikers blijft groeien

342 totale weergaven

Bitcoin tikte vandaag de prijs van $46.000 aan. De koers dook op 20 juli nog onder de grens van $30.000. Maar sindsdien is bitcoin bezig aan een opmars.

Wat is de stand van zaken rondom bitcoin en het netwerk? We nemen aan aantal belangrijke factoren met je door.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De stand op het netwerk van bitcoin:

  • Op het moment van schrijven staat bitcoin op een prijs van $45.885. 
  • Marktkapitalisatie: ruim $861 miljard
  • Recordprijs van $64.840 per BTC (verschil van 29,20%)
  • De all time high was 117 dagen geleden
  • 18.781.072 BTC in omloop

Bitcoin on-chain

Naast de dagprijs zijn er ook andere interessante statistieken te vinden rondom bitcoin. On-chain analisten Willy Woo en Dilution Proof zien een opmerkelijke trend.

Meer bitcoiners blijven actief en nieuwe toetreders zijn minder snel geneigd het schip te verlaten. Dat blijkt uit het aantal actieve entiteiten op het netwerk. Dit aantal neemt nog altijd toe. De toestroom van nieuwe partijen neemt af, maar men is minder geneigd om hun positie te sluiten. Dat resulteert in een constante groei.

Glassnode gebruikt de term 'entiteit' voor een cluster aan adressen die (waarschijnlijk) hoort bij één persoon. Glassnode is een van de databedrijven die de geldstromen van bitcoin in de gaten houdt en analyseert.

Ondanks de recente dalingen en de huidige stijgingen van de koers lijkt deze trend zich nog altijd door te zetten.

Er is ook ruimte voor wat hopium. De anonieme quant Plan B is de bedenker van het stock-to-flow model. Dit model probeert aan de hand van de schaarste van bitcoin een indicatie te geven van waar de prijs van BTC naartoe gaat. Volgens dit model is het een kwestie van tijd tot we prijzen boven de $100.000 gaan zien.

Volgens Plan B maken we ons op voor een tweede run omhoog. In onderstaande grafiek zie je de vorige periodes na de halvings.

Een blik in de toekomst geeft je geen garantie op een juiste voorspelling, maar het is interessant om te zien hoe het in het verleden ging. De huidige markt is echter totaal niet te vergelijken met eerdere periodes van BTC.

Er zijn miljoenen mensen bijgekomen, evenals tal van bedrijven en zelfs landen. De markt is groter en meer volwassen dan ooit. Wat dat betekent voor de prijsontwikkeling gaan we zien.

Er is meer aan de hand

Het ecosysteem rondom bitcoin blijft groeien. Steeds meer partijen hebben een bepaald belang bij BTC, tot aan de top van de Amerikaanse politiek aan toe.

In Amerika is de 'infrastructure bill' onderwerp van gesprek. Dit is een groot plan met investeringen tot zo'n $1 biljoen. Een deel daarvan moet worden betaald uit belastingen uit de bitcoin industrie.

Voor ons is met name het bitcoin onderdeel interessant. In Amerika is het gebruikelijk om bij grote wetsvoorstellen allerlei toevoegingen er doorheen te fietsen. Het wordt aangeduid als een 'infrastructure bill', maar bevat ook allerlei andere voorstellen.

In de praktijk betekent de originele bewoordingen dat bijvoorbeeld node eigenaren, miners, software ontwikkelaars en andere partijen al hun financiën moeten kunnen verantwoorden. Alsof het financiële instellingen zijn zoals een beurs of broker. Het zou betekenen dat bijna iedereen die deelneemt aan het netwerk (net als financiële dienstverleners) alle transacties die zij doen moeten kunnen verantwoorden.

Dat is binnen bitcoin simpelweg niet mogelijk voor veel deelnemers aan het netwerk. Een miner weet niet precies van wie hij transacties verwerkt, bijvoorbeeld. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit nog wordt aangepast voor meer duidelijkheid. Maar niets staat nog vast.

De Amerikaanse Senaat moet dinsdag stemmen over de plannen. Het echte gesprek vindt net zoals altijd plaats in de achterkamertjes. Het is soms wel interessant om ook het publieke debat te volgen. Die kun je live zien op YouTube, bijvoorbeeld.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...