PlanB: ‘Traject naar bitcoin prijs van $288.000 is onveranderd’

464 totale weergaven

Het traject van de bitcoin prijs ligt 'nog op schema' ondanks de moeite om de barrière bij $40.000 te beslechten. Dat laat de Nederlander Plan B, de bedenker van het stock-to-flow model, op zijn persoonlijke Twitter account weten.

Bitcoin, een schaars digitaal goed

Het stock-to-flow model tracht om op de lange termijn prijs van Bitcoin te voorspellen op basis van de voorraad. Zoals bekend heeft Bitcoin een belangrijke eigenschap: er worden maximaal 21 miljoen stuks gedolven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin is te omschrijven als het enige digitale schaars goed ter wereld. PlanB heeft in zijn eerste (moeder) model uit 2019 geprobeerd deze schaarste te kwantificeren. De stock-to-flow ratio is dan ook een berekening van de stock (de bitcoin die gedolven is) gedeeld door de 'flow' (de nieuwe productie aan bitcoin).

Vierjaarlijks is er sprake van een halving: een halvering van het aantal nieuwe Bitcoin die worden gedolven Dat maakt de voorraad en de inflatie van Bitcoin voorspelbaar en kwantificeerbaar. De halving heeft in ieder geval tot gevolg dat de S2F ratio van Bitcoin verdubbelt.

De logica is vrij simpel: het nieuwe aanbod op de markt neemt af en de vraag neemt toe (ervan uitgaande dat dat gebeurt) en dan zal de prijs moeten stijgen. Binnen het eerste model uit 2019 ligt de 'top' bij $100.000, maar zijn tweede model, het Bitcoin Stock-to-flow Cross Asset Model gaat uit van een gemiddelde prijs van $288.000 tot 2024.

De onderstaande tweet, die de Nederlander zaterdag uitstuurde, heeft dan ook betrekking op deze verbeterde, tweede versie uit 2020.

Blijkbaar is hij amper van gedachten veranderd, want in november 2020 gaf de analist ook al te kennen geen twijfels te hebben over de prijstargets in het tweede model.

Bitcoin is echter zéér volatiel. Medio april is een prijs bereikt van bijna $65.000 om binnen een maand terug te zakken naar circa $30.000. Dat duwde de koers van de cryptomunt dan ook onder het stock-to-flow schema, maar volgens PlanB zijn die zorgen onterecht.

Volgens hem is er namelijk géén sprake van abnormaal gedrag, ook in vergelijking met eerdere bullmarkten uit 2013 en 2017 toen er veel meer vraag dan aanbod was waardoor de prijs flink steeg.

Ook Bloomberg analist bullish

Cointelegraph meldt dat ook de analist Mike McClone van Bloomberg bullish is over de korte termijn vooruitzichten. Hij ziet afnemend aanbod van munten doordat de waarde van de zogenaamde Liquid Index daalt.

Vooropgesteld: niemand en géén enkel model kan de markt voorspellen. Beleg dan ook verstandig. Dit is géén financieel advies.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Stock-to-Flow

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...