Bitcoin koers worstelt om boven de $20.000 te blijven, valt Amerikaans banencijfer mee?

De bitcoin koers heeft moeite om boven de $20.000 te blijven ondanks de kleine opleving de afgelopen 24 uur. Na de dip van vorige week reikte de koers tot $21.800 om daarna toch weer verder af te zakken. Wat zeggen de analisten?

Arbeidsmarktcijfers Amerika

Omdat bitcoin nogal reageert op macro-gebeurtenissen, is een banenrapport van het ministerie van Arbeid uit de VS een factor om rekening mee te houden. Vandaag wordt bekend hoeveel banen de Amerikaanse economie heeft gecreëerd en wat het werkloosheidspercentage is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Economen verwachten dat er circa 318 duizend banen bij zijn gekomen en dat het werkloosheidspercentage op 3,5% ligt, aldus nieuwszender CNBC. Het is volgens analisten een van de laatste belangrijke economische rapporten die de Federal Reserve meeneemt in zijn afweging om de rente verder op te laten lopen.

Eind september vindt namelijk de volgende vergadering van de Fed plaats. Of de Fed zijn beleid gaat omdraaien, valt te bezien. Volgens de meeste analisten is het reparatiewerk om de hoge inflatie de kop in te drukken nog niet klaar. Michaël van de Poppe denkt dat een cijfer van 300.000 nieuwe banen of meer het beleid van de Fed zich voortzet en dat de dollar sterk blijft.

Vanwege de heersende angst en paniek op de markten zien we een run naar de dollar, die beleggers zien als een safe haven. Dat heeft een zwakkere euro tot gevolg, deze is ruim 10% in waarde gedevalueerd ten opzichte van de dollar.

Zijn er minder banen gecreëerd dan 300.000, dan is de kans groter dat de Fed eerder zijn beleid gaat bijdraaien. Dat gebeurt niet plots, maar heeft wel invloed op het besluit dat men eind september moet nemen. Een draaiend beleid kán een positief effect hebben op zogenaamde risicovolle assets zoals edelmetalen en ook bitcoin.

Een deel van de markt is duidelijk op zoek naar een exit vanuit bitcoin en vluchten naar de dollar en naar een stablecoin. September is in die zin een heel belangrijke maand, hoewel aanstaande maandag 5 september Labour Day is in de VS. Dan wordt doorgaans minder volatiliteit verwacht omdat er minder handel is vanuit Amerika.

Historisch levert de bitcoin koers in september altijd tussen de 6,8% en 12,9% in. De laatste drie maanden van een jaar zijn doorgaans groene maanden.

Actieve gebruikers

Zoomen we in de fundamentele eigenschappen van het netwerk, dan is er een verdeeld beeld. Positief is dat recent de moeilijkheidsgraad van het netwerk met ruim 9% is gestegen. Het is dus voor miners weer een stuk moeilijker om het volgende block te mogen minen. Dat betekent dat er de afgelopen twee weken meer is geïnvesteerd in mining apparatuur of er zijn meer machines aangezet.

Glassnode gebruikt de indicator "Active Entities" om de grootte van het aantal actieve gebruikers op het bitcoin netwerk te meten. Logischerwijs is het drukker op het netwerk als er een bullmarkt is. Want zodra er bijvoorbeeld meer bitcoin gekocht wordt, worden er on-chain meer adressen aangemaakt door een beurs en meer bitcoin verstuurd. We zien echter dat deze metric nu zwak scoort, waarbij het netwerkgebruik laag ligt (rode balk is illustratief voor een bearmarkt).

Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De Spent Output Profit Ratio (SOPR) van Glassnode is een veel gebruikte on-chain indicator. Het is een metric die het verschil tussen het aankoop - en verkoopbedrag registreert. Een SOPR-score boven de 1 betekent virtueel winst, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies.

Momenteel zit de SOPR-metric onder de 1 wat betekent dat de median van de markt met verlies verkoopt. Beleggers halen hun geïnvesteerde geld uit bitcoin en vluchten naar de dollar ondanks de huidige hoge inflatieniveaus. Zodra de verkoopdruk uit de markt sijpelt, zal deze metric logischerwijs weer boven de 1 uitkomen. Want zodra de prijs gaat stijgen, is men doorgaans minder geneigd om te verkopen.

Bitcoin koers worstelt om boven de $20.000 te blijven, valt Amerikaans banencijfer mee?
bron: Glassnode

Opvallend is dat andere beleggers hun munten hebben vastgehouden, terwijl de SOPR-score 0.6 tot 0.65 was. Dat betekent dat ze bereid zijn om verliezen van 35% tot 40% te accepteren en door te blijven hodlen.

Lage saldi op beurzen

Een hardnekkige trend blijft dat mensen hun munten van beurzen halen, blijkt nu ook nieuwe data van Santiment. Het aantal btc op centrale exchanges is gedaald tot slechts 1,74 miljoen stuks. Een forse daling van 40% sinds het hoogtepunt van maart 2020. Lange termijn houders zijn nu dus dominant in de markt en die hebben liever hun munten in eigen beheer. Bij een bullmarkt komen er nieuwe groepen op de markt en die laten eerder hun coins op beurzen staan. Lage saldi bij beurzen is dan ook een kenmerk van een bearmarkt.

Bitcoin koers worstelt om boven de $20.000 te blijven, valt Amerikaans banencijfer mee?
bron: Santiment

Dat gezegd hebbende, blijft het aannemelijk dat de cryptomarkt zich in de donkerste berenfase bevindt en dat Bitcoin een aanhoudende stijging zou kunnen zien als de fundamentals groen worden. Op het moment van schrijven handelde Bitcoin op $ 20.101 na een stijging van 0,71% in de afgelopen vierentwintig uur.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...