3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Gerealiseerde winst en verlies

On-chain is het mogelijk om de gerealiseerde winsten en verliezen van entiteiten op de blockchain te meten. De indicator net realized profit/loss indicator van Glassnode meet of iemand zijn eerdere gekochte bitcoin met verlies of winst verkoopt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Omdat de prijs nu daalt en vastloopt bij $39.000, maakt een deel van de markt verlies. Analist 'On-Chain College' heeft becijferd dat de afgelopen negen dagen er cumulatief circa 2 miljard dollar aan verlies is geleden door verkopers. Ze verkochten dus onder hun originele aankoopprijs en dat leidt - logischerwijs - tot een gerealiseerd verlies op de blockchain.

2. Net Unrealized Profit/Loss (NUPL)

Dan is er nog een variant hierop, de net unrealized Profit/Loss (NUPL). Deze meet juist de ongerealiseerde hoeveelheid bitcoin die historisch is aangekocht en vergelijkt dat met de huidige prijs.

Een soort winst- en verliesmeter voor de bitcoinmarkt. Een waarde boven de 0 betekent dat de markt nog virtueel een winst realiseert. Dat is grotendeels toe te schrijven aan lange termijn investeerders die tegen veel lagere prijzen hebben aangekocht. Maar de meesten die de afgelopen maanden hebben gekocht realiseerden juist verlies.

De huidige score is 0,33, ziet analist Plan C. Analisten denken bij een score vanaf 0,25 aan een bodem. Kortom, er is nog geen sprake van een bearmarkt afgaande op deze indicator weliswaar.

3. Blijft de prijs achter bij de adoptie?

Anderen vragen zich af of de pijn vanuit de macro-ontwikkelingen al niet is ingeprijsd. Analist Alistair Milne, een oudgediende op de bitcoin handelaarsmarkt, ziet dat:

  • het aantal adressen met 1 bitcoin of meer is toegenomen.
  • ook het aantal bitcoin dat 12 maanden of meer niet van zijn plek is gekomen, staat op een tijdelijk hoogtepunt.
  • de geschatte rekenkracht van het bitcoin netwerk is nog nooit zo hoog geweest
  • met El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek zijn er twee landen met een bitcoinstandaard. Ook zijn er steeds meer landen die bitcoin reguleren en niet verbieden. 

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...