Veel bitcoin in beweging om Terra stablecoin stabiel te houden, tienduizenden bitcoin uitgeleend

De stablecoin UST verloor in de afgelopen dagen de 1:1 koppeling met een Amerikaanse dollar onder invloed van onrust op de bitcoinmarkt. Luna Foundation Guard (LFG) heeft duizenden bitcoin ingezet om de UST-prijs weer richting die van de dollar te krijgen. Dit veroorzaakte meer onrust op de bitcoinmarkt. De prijs van UST is vannacht tot uiteindelijk $0,66 gedaald.

Mechanisme achter UST

Volgens Coingecko bereikte de koers van de stablecoin UST van Terra vannacht een dieptepunt van $0,66, terwijl het idee achter UST is dat het op elk moment -met een kleine marge- een Amerikaanse dollar waard is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het mechanisme achter de stablecoin is anders dan de meeste andere stablecoins, zoals USDT en USDC. De ‘traditionele’ stablecoins wordt gedekt door cash, obligaties, aandelen en andere activa en actief beheerd door een centrale organisatie, zoals Circle in het geval van USDC.

De waarde van UST wordt zo dicht mogelijk bij een dollar gehouden door een algoritme. In principe doet de vrije markt door vraag en aanbod het werk. Je kunt UST altijd ruilen voor $1 aan LUNA. ls er een verschil ontstaan in prijs dan arbitreert de markt dit weer naar een dollar. In theorie fluctueert de prijs van LUNA en blijft UST stabiel.

UST whale begint te verkopen

De problemen werden dit weekend al zichtbaar. Een UST-whale (iemand met heel veel UST in bezit) begon grote hoeveelheden UST te verkopen. Hierdoor zakte de prijs van UST naar onder een dollar. LFG, een stichting die te dienste staat van UST en het Luna-ecosysteem, greep in. Om in geval van nood de koers van UST stabiel te houden heeft LFG de afgelopen maanden een voorraad bitcoin aangelegd. In de wallet van LFG zat ruim 28.000 bitcoin.

Dit weekend is besloten om de bitcoinreserve uit te lenen om de koers weer naar een dollar te krijgen. De bitcoinwallet van LFG is leeggetrokken, maar de koers van UST werd daarmee onvoldoende geholpen. Uiteindelijk stapten marktpartijen in om LFG te ondersteunen. Binance stopte tijdelijk de handel in Luna en UST en andere partijen, waaronder Alameda, hebben leningen verstrekt aan LFG.

Bitcoinreserve wakkert onrust aan

Het doel van de bitcoinreserve van LFG is om de koers van UST stabiel te houden en het Luna-systeem te beschermen. De vraag is nu in hoeverre dat helpt. De reserve is zo groot dat inzet ervan leidde tot lichte paniek op de bitcoinmarkt.

Het was onduidelijk of LFG bitcoin aan het verkopen was. En dat in een situatie waarin de bitcoinkoers, gemeten in dollars, al aan het dalen was. Misschien waren ouderwetse dollars in dit scenario niet zo’n gek idee.

Op dit adres stonden de ruim 70.000 bitcoin van Luna Foundation Guard. Deze wallet is nu compleet leeg, want de bitcoin is verplaatst naar wallets van partijen die kapitaal aan LFG uitlenen om de dekking van Terra ($UST) te repareren. Er is in ieder geval minstens 750 miljoen dollar aan bitcoin uitgeleend.

Hoofd onderzoeker bij The Block Larry Cermak heeft het over geruchten dat marktpartijen zoals investeringshuis Jump Crypto en market maker Alameda circa 2 miljard dollar aan LFG uitlenen voor meer dekking van de Terra stablecoin.

In de community wordt met afgrijzen op de hele commotie gereageerd. Het krediet van Terra en oprichter Do Kwon is voor velen op.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.