Bitcoin koersstijging naar $37.000 doet honderden miljoenen dollars aan shorts verdampen

De koersbeweging van bitcoin boven de $37.000 maakt ook slachtoffers op de markt. Bijvoorbeeld onder handelaren die speculeerden op een nog lagere koers van de cryptomunt.

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Ruim $400 miljoen aan futures in rook op

Het sentiment onder handelaren is de verwachting dat de prijs verder daalt. Ze openen dat op beurzen zoals Binance en Bybit een shortpositie.

Dat is een futurecontract met bitcoin als onderpand, waarbij je speculeert op een lagere prijs in de toekomst.

Aan dit contract kun je een hefboomconstructie koppelen tot x20 op Binance bijvoorbeeld. Het is echter voorbehouden aan professionele handelaren, maar in de praktijk is er ook veel retail die een gokje wilt wagen. Dat is niet zonder risico.

Want ook het afgelopen etmaal is er volgens Coinglass ~413 miljoen dollar aan futures geliquideerd op moment van schrijven. Dat zijn merendeel shortcontracten die in rook opgingen door de beweging van bitcoin boven $37.000.

Want zodra je gok verkeerd uitpakt, liquideert de beurs je margin (onderpand) van je handelsaccount. In sommigen gevallen zijn dit bitcoins, in de meeste gevallen zijn het dollars.

Het getal van ruim $400 miljoen heeft overigens betrekking op de complete cryptomarkt.

De marktdata van Coinglass laten een sterk wisselend beeld zien onder de handelaren. Op Binance, FTX en Bybit is ruim de helft van de contracten een shortcontract. Bij OKEx, Huobi, Bitfinex en Deribit is meer dan de helft van de contracten een 'long'.

Zo ziet het Twitteraccount Coinanalyze dat er momenteel meer shortaccounts zijn dan longaccounts op de Bybit exchange.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...