5 signalen om op te letten tijdens de daling van de bitcoinkoers

393 totale weergaven

Bitcoin is meer dan 50% gedaald ten opzichte van de all time high van 10 november. In juni 2021 lag bodem van de correctie op iets onder de $29.000 in de context van onder andere het Chinese miningverbod. Vijf dingen om deze week op te letten.

MVRV

De ‘cost basis’ of ‘realized value’ is de prijs van een bitcoin toen die voor het laatst werd verplaatst. Voor bitcoin die sinds 2014 is opgeslagen op een wallet is die bijvoorbeeld heel laag. De realized value voor alle bitcoin is berekend op $24.000. In verhouding tot de huidige prijs voor een bitcoin, de ‘market value’, ontstaat de MVRV. Op dit moment is de MVRV 1,5.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dylan LeClair, kwantitatief analyst bij UTXO Management, liet in een tweet weten dat een MVRV beneden de 1,0 aantrekkelijk is als koopmoment.

RSI en Illiquid Supply

De Relative Strength Index (RSI) is op dit moment heel laag. Zowel op het dagelijkse als het wekelijkse tijdsframe geeft de indicator aan dat bitcoin ‘oversold’ is. Analysten en traders gebruiken het als signaal dat bitcoin op dit moment ondergewaardeerd is, wat het aantrekkelijker maakt om te kopen dan om te verkopen.

Analyst en trader TechDev concludeert op Twitter: “Maandelijkse RSI nadert een niveau dat historisch gezien enkele van de beste koopmogelijkheden bood.”

De voorraad bitcoin die op dit moment niet op de markt is, maar elders bewaard wordt, neemt ondanks de prijsdaling nog steeds toe. Begin deze maand werd deze ‘illiquid supply’ geschat op 76% van het totaal aantal bitcoin dat in omloop is gebracht.

Lex Moskovski van Moskovski Capital in een tweet: “Raak in paniek als je daar zin in hebt, maar de bitcoin illiquid supply stijgt medogenloos.”

Miners en het sentiment

En hoe zit het dan met de miners? Die blijven hodl’en, zoals ze al maanden doen. Er wordt minder op de markt gebracht dan er verkocht wordt. Voor nu, althans. Want de kosten voor het minen worden door verschillende analysten geschat op $34.000-38.000. Op het moment van schrijven is de koers net door dat prijsgebied heen en wordt gemined tegen verlies.

Hoe langer de prijs laag blijft, hoe groter de kans dat miners gaan verkopen. Iets wat vervolgens de prijs verder naar beneden drijft.

Zo’n grootschalige verkoop door miners, ‘miners capitulation’, zou de lage score op de ‘Fear & Greed Index’ nog verder naar beneden kunnen brengen. De index staat nu met een score van 13 op ‘Extreme Fear’. In maart 2020 en in de bearmarkt van 2018 waren dat uitstekende koopmomenten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws