‘Bitcoin Lightning Network wordt steeds centraler’, aldus onderzoekers

Het Lightning Network (LN) is een open-source protocol bovenop bitcoin. Het stelt gebruikers van het netwerk in staat sneller en goedkoper bitcoin transacties te doen, zonder daarbij de onderlaag van bitcoin te belasten.

Met behulp van een eigen node (een computer aangesloten op het netwerk) kun je transacties verzenden, maar ook doorsturen. Je kunt een verbinding aan gaan met andere nodes om zo je betaalnetwerk uit te breiden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wanneer jij relatief veel bitcoin in je node hebt staan, is het interessant voor mensen om met jou een verbinding aan te gaan. Je biedt dan namelijk meer liquiditeit.

Gecentraliseerd?

Volgens dit onderzoek groeit een klein aantal node gestaag qua aantal bitcoin, wat betekent dat de verdeling over het netwerk steeds schever loopt. 10% van alle nodes zou 80% van al het geld op het Lightning Network bezitten.

Een kleine sidenote: dit gaat slechts over de bitcoin die ‘vast’ staat op het Lightning Network. De cijfers van bitcoin als geheel zijn anders.

Lightning is relatief nieuw en nog vol in de experimentele fase. Het is van belang om de mogelijke gevaren in kaart te brengen. Op deze manier kunnen we in de toekomst problemen voorkomen.

Betalingen via Lightning

Een betaling via het Lightning Network komt vaak via een aantal nodes aan op de plaats van bestemming. Node-eigenaren kunnen een kleine vergoeding vragen voor het verwerken van een transactie.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een klein gedeelte van de nodes de kosten voor hun ‘diensten’ opschroeft.

Problemen in de praktijk

Wanneer Lightning nodes te groot worden en een belangrijke positie innemen in het netwerk. Een grote node die plots besluit de stekker eruit te trekken kan een groot gat achter laten.

Het onderzoek concludeert: ”Het verwijderen van hubs leidt ertoe dat het netwerk uit elkaar valt in vele stukjes, dat kan zorgen voor een zogenaamde split attack.” Wat er toe zou kunnen leiden dat het netwerk wordt opgesplitst.

De vraag is echter: waarom zou een van de grootste Lightning nodes de stekker eruit trekken? Dat ondermijnt mogelijk de investeringen van de partij achter de node zelf.

Chrisitan Decker is Lightning engineer bij het bitcoin techbedrijf Blockstream en heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij ziet de huidige situatie niet als een groot gevaar en denkt dat de centralisatie een trend is die op termijn doorbroken wordt.

Decker: ”Het beste dat we kunnen doen is het instapniveau zo makkelijk mogelijk maken.”

In onderstaande podcast bespreken we onder andere de mogelijke problemen voor Lightning en hoe we dit kunnen voorkomen.

Er is volgens Patrick van der Meijde van BitKassa, weinig reden voor mensen om vervelend te doen op het netwerk van Lightning. Maar het kán wel…

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...