Bitcoin Lightning Network in cijfers: Ruim 925 BTC op het netwerk

Het idee van hun betaalnetwerk met kanalen a la het Bitcoin Lightning Network bestaat al sinds de start van bitcoin. Satoshi Nakamoto kwam met de eerste ideeën en dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een betaalnetwerk waar je snel en effectief microbetalingen kunt doen met bitcoin.

Het netwerk werkt en draait, maar heeft qua volume nog een lange weg te gaan. Hoe ziet het netwerk eruit als je puur naar de cijfers kijkt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lightning Network in cijfers

Het Lightning Network bestaat uit tienduizenden nodes. Op het moment van schrijven zijn er ruim 12.800 publieke nodes te vinden op het netwerk.

Een aantal cijfers op een rijtje:

Mooie cijfers, maar het is ook een feit dat het netwerk zich nog in een experimentele fase bevindt. Er is nog relatief weinig interesse, maar op het netwerk en binnen het ecosysteem er omheen gebeurd er genoeg.

Dat hoeft ook niet, maar de ruim 900 bitcoin op het netwerk zetten het een en ander in perspectief. De eerste ‘echte’ aankoop via Lightning werd op 15 januari 2018 gedaan. En in die tijd is het netwerk op allerlei manieren flink gegroeid.

Een aantal handige websites met statistieken om zelf de cijfers in de gaten te houden:

Statistieken in Nederland

We zoemen ook in op Nederland en het Lightning Network. Een Nederlandse bitcoiner probeert op lightningwiki.net het netwerk binnen onze landsgrenzen in kaart te brengen.

Op het moment van schrijven zijn dit de statistieken:

Er ontstaat in Nederland een kleine groep mensen die in staat zijn onderling bitcoin transacties te doen die een stuk meer privacy en mogelijkheden met zich meebrengen.

Ondanks het relatief kleine netwerk komen er steeds meer projecten naar boven die gebruik maken van het netwerk. Denk bijvoorbeeld aan online games waar je Satoshi’s kunt winnen.

En last but not least: als je zelf ook mee wil doen dan kun je in dit artikel lezen hoe je een eigen node opzet.

Bitcoin Lightning Network in cijfers: Ruim 925 BTC op het netwerk

Luister hieronder de podcast met de man achter dit leuke Lightning tooltje, Klukluk, over zijn begin met Bitcoin en het Lightning Network.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...