Bitcoin Lightning node: hoe maak je er optimaal gebruik van?

In het Bitcoin netwerk zijn nodes onmisbaar. Ze fungeren met z’n allen als database voor alle transacties die er ooit en vanuit de hele wereld zijn gedaan. Maar omdat ze allemaal hetzelfde doen (áls ze zich aan de consensus regels houden), is er geen onderscheid te maken tussen nodes.

Bij het Lightning Network is dat wél het geval. Hoe kun je deze nodes dan rangschikken? En hoe kun je ‘de beste node’ krijgen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Lightning nodes

Bij het Lightning Network heb je niet te maken met een gedeelde database. Het is een netwerk waarbij betalingen letterlijk tussen nodes geroute (of: doorgestuurd) worden. Een node van persoon X heeft niets te maken met een betaling tussen persoon Y en Z.

Betalingen via Lightning gaan via zogenoemde betaalkanalen. Om zo’n betaling te mogen doorsturen staat de node er beter voor dan de andere node. Om dit in kaart te brengen, is er manier bedacht om een ranglijst te maken. Het gaat om een score tussen de 0 en 100.000.000. Dit noemen we ook wel de BOS score. Alle scores onder de 10.000.000 worden overigens niet eens weergegeven.

Op 1ML kun je zien welke nodes het grootste zijn qua capaciteit en welke nodes de meeste kanalen hebben. Daarmee zijn dit handige ‘knooppunten’ om in het netwerk mee te connecten. Ze leveren daarmee immers capaciteit waar jij wat aan kunt hebben.

Verschillen nodes

De BOS score maakt dit allemaal iets meer inzichtelijk. Het helpt zowel bij het uitkiezen van betaalkanalen voor betalingen maar ook voor het selecteren van de nodes waarover een transactie gaat. Deze score is opgebouwd uit een aantal aspecten:

  1. Leeftijd van de node: hoe ouder, hoe hoger in de rangorde
  2. Uptime: een hoge, optimale uptime is gunstig voor de reputatie en rangorde van de node
  3. Volume van de betaalkanalen
  4. Aantal betaalkanalen
  5. Verbindingen met node die ook een hoge BOS-score hebben
  6. Weinig routing nodig, dus minimale hops om een betaling te kunnen doen
  7. Acceptabele fees voor routing

‘Goede’ nodes

Het is dus zo makkelijk nog niet om ‘satoshi’s te farmen’ met een Lightning node. Het is niet zo passief als een Bitcoin node.

In een update van Lightning Labs van augustus schreven ze dat er 23 nodes waren met een perfecte score. Op een totaal van bijna 14.000 nodes is dit een enorm laag getal. Je kunt de ranking inzien op deze website.

Bitcoin Lightning node: hoe maak je er optimaal gebruik van?
undefined

Momenteel zijn dit er volgens Lightning Wiki nog maar 17. Het laat zien hoe moeilijk het is om een ultiem goede Lightning node te runnen. Het is daarmee heel anders dan een Bitcoin node, die domweg een boekhouding bijhoudt. Bij Lightning gaat het veel meer over management en positie in het netwerk.

In een recente aflevering van de Lightning Junkies podcast praat Alex Bosworth, naar wie de BOS score (deels) is vernoemd, over routing nodes en deze score.

Ben je geïnteresseerd geworden in Lightning en nodes? Kom dan ook eens langs in onze speciale Lightning Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning