Bitcoin maakt entree in het Guinness Book of World Records

Bitcoin is vanaf nu officieel opgenomen in het Guinness Book of World Records. Onze favoriete digitale munt wordt in het recordboek onder andere erkend als “eerste decentrale cryptocurrency.” Wij zouden daar natuurlijk nog het woordje “enige” aan toevoegen, maar dat terzijde.

Niet helemaal op de hoogte

Ondanks de erkenning, blijkt dat de redactie van het Guinness Book of Word Records niet helemaal op de hoogte is van hoe Bitcoin werkt. “Iedere node (of computer) vertegenwoordigt een validator, die in het geval van een Proof-of-Work blockchain een miner heet”, zo valt er te lezen op de website.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We moeten toegeven dat het in het begin lastig kan zijn om in het begin de verschillende soorten nodes van elkaar te onderscheiden en dat het draaien van een node niet per definitie betekent dat je ook een miner bent, integendeel zelfs.

Ook lijkt het Guinness Book of World Records hier Proof-of-Stake en Proof-of-Work een beetje door elkaar te halen. Ze geven aan dat een validator in het geval van Proof-of-Work niet bestaat, maar er zijn natuurlijk wel nodes die alleen maar valideren en niet minen. Dan spreken we binnen Bitcoin ook gewoon van een validator of validating node.

10.000 bitcoin voor twee pizza’s

Natuurlijk komt ook de beroemde transactie van Laszlo Hanyecz voorbij in het Guinness Book of World Records. De programmeur betaalde in het verleden 10.000 bitcoin voor 25 dollar aan pizza. Deze transactie staat ook wel bekend als de eerste commerciële bitcoin-transactie.

Het leuke aan deze transactie was dat Laszlo Hanyecz de pizza in dit geval niet letterlijk zelf bestelde. Hij bood de bitcoin op een forum aan om te kijken of iemand voor 10.000 bitcoin twee pizza’s voor hem wilde bestellen.

Uiteindelijk lukte dat en heeft iemand anders op 22 mei 2010 twee pizza’s voor hem besteld in ruil voor 10.000 bitcoin. Vandaag de dag vieren we die dag nog altijd als “Bitcoin Pizza Dag”, een dag die symbool staat voor de erkenning van de economische waarde van bitcoin.

Het eerste land dat bitcoin adopteerde

Ook El Salvador staat dankzij bitcoin in het Guinness Book of World Records als het eerste land dat bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Op 7 september 2021 vond het historische moment plaats waarop de bitcoin-wet in El Salvador van kracht werd en bitcoin voor het eerst door een land omgedoopt werd tot wettig betaalmiddel.

De argumenten destijds waren dat bitcoin voor El Salvador een grote overwinning betekent op het gebied van internationale overboekingen. De economie van het land is voor een groot deel afhankelijk van overboekingen uit het buitenland, waar betaalmaatschappijen vaak een flink percentage van afsnoepen.

Het Lightning Netwerk maakt het in theorie mogelijk om geld te versturen over het Bitcoin netwerk en daarmee een flink deel van die kosten te besparen. Ook kunnen mensen elkaar in El Salvador met bitcoin betalen, wat in sommige gevallen goedkoper en sneller is dan betalen met fiatgeld. De enige kanttekening is uiteraard de volatiliteit van bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....