Verbod op Bitcoin mining in Iran komt 22 september ten einde

Gelicentieerde Bitcoin miners in Iran mogen in september hun activiteiten weer hervatten. Na verbod van vier maanden heeft de regering weer toestemming gegeven aan de mining farms om de deuren weer te openen.

Hervat Bitcoin mining

Het zat er al langer aan te komen dat het land terug zou komen op haar beslissing om Bitcoin mining (tijdelijk) te verbieden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining is in Iran al langer hekel thema. Eind mei verbood het land het minen van bitcoin voor een periode van vier maanden. Deze interventie was onderdeel van een plan om stroomuitval in de grote steden te verminderen (in de hete zomermaanden).

Bitcoin miners kregen van voormalig president Hassan Rouhani de schuld van deze stroomuitval en -tekorten. Het probleem was zo groot dat Iran naar verluidt de export van elektriciteit naar buurland Afghanistan moest stopzetten.

Inmiddels is de periode van vier maanden bijna verstreken. Hoewel tijdelijke overheidssancties vaak permanent worden, lijkt dat dit keer níet het geval. Volgens een artikel van het Iraanse Financial Tribute staat Tavanir en het ministerie van Energie nog steeds achter deze beslissing.

Om precies te zijn: 22 september wordt het ‘digitale luchtruim’ weer geopend.

Staatsbedrijf

Tavanir is de staatsbedrijf die verantwoordelijk is voor een groot deel van de energiewinning en -distributie. Het is een zogenoemde Power Generation, Distribution, and Transmission Company.

Ook moeten alle miners een licentie krijgen van de overheid. Naar verluidt zijn er momenteel 30 van deze vergunningen verstrekt.

Tot dusver mochten de miners (met licenties) hun apparatuur dus nog even niet laten ronken, vanwege het nationale ban. Mining farms zónder licentie lopen het risico dat hun ASIC-rigs in beslag wordt genomen. Volgens Tavanir zijn er de afgelopen 12 maanden meer dan 212.373 rigs geconfisqueerd.

De mining industrie kan een enorm voordeel opleveren voor het land. Volgens prognoses van mei dit jaar kan het $1 miljard per jaar in kas brengen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIranmining