‘Iran kan jaarlijks $1 miljard verdienen aan Bitcoin mining’, volgens Elliptic

Volgens een onderzoek van Elliptic is momenteel 4,5% van alle rekenkracht van het Bitcoin netwerk afkomstig uit Iran. Met het huidige stroomverbruik van het Zuid-Aziatische land, schat het bedrijf in dat de miners jaarlijks zo’n $1 miljard aan omzet zou kunnen verdienen.

Bitcoin mining in Iran

Bij het onderzoek keek het blockchain-analysebedrijf naar data van het Centre for Alternative Finance van Cambridge University. Ook hebben ze verklaringen van Tavanir erbij gepakt. Dit is een door de staat gecontroleerde partij die zich bezig houden met de opwekking en distributie van energie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tavanir (wat vertaald staat voor Iran Power Generation and Transmission Company) beweert dat de Iraanse miners in totaal 600 MW aan elektriciteit afnemen. Goed om te vermelden: alle miners in het land staan geregistreerd bij de centrale bank. Ze moeten speciale licenties verkrijgen en hebben ook een apart energietarief.

Elliptic geeft aan dat het “zeer uitdagend was om de cijfers te bepalen”. Desondanks stellen ze dus dat Iran op termijn $1 miljard per jaar zou kunnen verdienen. Alle miners moeten immers hun verdiende bitcoin afstaan aan de centrale bank van het land. Zij zouden dit dan weer kunnen inzetten voor importhandel, om betaalrestricties te omzeilen.

'Iran kan jaarlijks $1 miljard verdienen aan Bitcoin mining', volgens Elliptic

Elliptic merkt iets opmerkelijks op:

“De olie-export is het afgelopen decennium met 70% gedaald, waardoor het land in een diepe recessie verkeert met stijgende werkloosheid en periodes van burgerlijke onrust.”

Bitcoin kan dus op meerdere vlakken een oplossing zijn: koopkracht, oncensuurbaar geld en een oplossing tegen financiële sancties doordat ze zijn afgesloten van het SWIFT-betaalsysteem.

Winst voor Iran

De $1 miljard komt dus uiteindelijk (deels) terecht bij de centrale bank van het land. Echter gaat het wel om de omzet, dus elektriciteits- en operationele kosten en tevens de aankoopprijzen van de minings rigs moeten er nog wel afgehaald worden.

Cambridge berekent per land wat het aandeel is van het energiegebruik in Bitcoin. Ze hebben dit vastgesteld op 3,82% en deze statistieken april 2020 voor het laatst bijgewerkt. Elliptic schat in dat dit percentage momenteel rond de 4,5% schommelt.

April vorig jaar kostte bitcoin nog maar $7.000 per stuk. Het afgelopen jaar zijn zowel de bitcoin prijs als ook de rekenkracht van het netwerk door het dak geschoten.

Tegelijkertijd opent Iran ook de aanval op ongelicenseerde miners. Het illegaal minen van bitcoin kan in Iran grote gevolgen hebben. Miners die ‘elektriciteit gebruiken die bedoeld is voor het huishouden’ staan “zware boetes” te wachten. Dat vertelde Mostafa Rajabi, een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Energie, vorige week.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
Iranmining