Politie Iran neemt 7.000 bitcoin mining rigs in beslag

Politie Iran neemt 7.000 bitcoin mining rigs in beslag

De Iraanse politie heeft 7.000 bitcoin mining rigs in beslag genomen. Ze hebben de apparatuur buitgemaakt op een illegale mining farm. Het blijkt te gaan om de grootste vangst tot nu toe, volgens de staatsmedia.

Bitcoin mining in Iran

Eind mei verbood Iran de het minen van bitcoin, voor een periode van vier maanden. Deze interventie is onderdeel van een plan om stroomuitval in de grote steden te verminderen. De ambtenaren gaven Bitcoin miners de schuld van deze black-outs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Reuters meldt nu dat er dus toch nog mining farms waren die stiekem bleven doorgaan met het opslurpen van elektriciteit. Generaal Hossein Rahimi, een politiechef van Teheran, vertelt dat de 7.000 mining rigs die ze in beslag hebben genomen in een verlaten fabriek in het westen van de hoofdstad stonden.

Miners vechten met z'n allen om het eerstvolgende block aan de blockchain te mogen toevoegen. Dat door ze door heel veel nonces te gokken: zie het alsof alle miners allemaal tegelijk dezelfde puzzel proberen te maken en superveel gokjes doen om de puzzelstukjes kloppend te maken.

De miner die hierin als eerst succesvol is, krijgt de block subsidie (momenteel 6,25 BTC) en de som van de transactiekosten. Er staat dus veel op het spel. Met de huidige spotprijs komt het al snel neer op zo'n $200.000 per block.

Het is dus niet gek dat er een 'wapenwedloop' gaande is: een zoektocht naar goedkope elektriciteit en de beste mining rigs.

Situatie in Iran

Het energiegebruik is echter een hekel punt gebleken in Iran. Lange tijd was het minen van bitcoin in het midden-Aziatische land een welkome gewaarwording. De miners moesten hun bitcoin verkopen aan de centrale bank van het land, zodat het gebruikt kon worden voor importhandel. Iran is namelijk buitengesloten van het SWIFT-betaalsysteem.

Volgens analysebedrijf Elliptic vindt ongeveer 4,5% van alle bitcoin mining plaats in Iran. Hierdoor zou het (hypothetisch) honderden miljoenen dollars kunnen verdienen aan de cryptomarkt. Ook met het oog op de Amerikaanse sancties is bitcoin voor het land dus interessant.

Iran heeft de afgelopen jaren de mining industrie verwelkomd en goedkope stroom aangeboden. Nu is er dus tijdelijk een stop ingebouwd, omdat het qua elektriciteitsgebruik uit de klauwen begon de lopen.

Inbeslagname

Gisteren berichtten we nog dat Venezuela hetzelfde gebeurde. De autoriteiten namen ruim 400 rigs in beslag van twee locaties. Ook deze operators hadden de benodigde licenties en vergunningen niet die worden uitgedeeld door de 'toezichthouder' Sunacrip.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin mining Iran

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties