Duidelijkheid over legale Bitcoin miners in Iran: 30 licenties uitgedeeld

Duidelijkheid over legale Bitcoin miners in Iran: 30 licenties uitgedeeld

De Iraanse autoriteiten hebben tot nu toe 30 licenties uitgedeeld aan bitcoin mining faciliteiten, verspreid over verschillende regio's. Dat blijkt uit data die de overheid bekend heeft gemaakt, nadat ze sinds kort hard optreden tegen illegale miners.

Bitcoin mining

Dat Bitcoin mining in Iran een hekel thema is, hebben we al regelmatig bericht. Zo zijn alle miners gedwongen om (tijdelijk) tot september te stoppen met hun activiteiten, om de impact op het elektriciteitsnet te verminderen. Ook was al lange tijd bekend dat miners én een licentie moesten krijgen én hun winsten moeten verkopen aan de centrale bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu komt het Iraanse ministerie van Industrie, Mijnbouw en Handel met meer duidelijkheid over de stand van zaken. Naar verluidt hebben ze in totaal 30 licenties verleend mining farms, zo onthult de Financial Tribune.

De provincie Semnan, een regio ten oosten van Teheran, is de thuisbasis van het grootste aantal gelicentieerde miners, met zes datacentra. De provincie Alborz is de tweede plek, met vier bitcoin mining farms.

In Teheran, de provincie van de hoofdstad van het land is één miner gevestigd en ook in de provincies Mazandaran, Oost-Azerbeidzjan en Zanjan staan enkele farms.

Legaal en illegaal

Iran maakte het minen van bitcoin twee jaar geleden legaal. De overheid deed dit niet volgens de liberale manier, maar middels een vergunningsregime. Volgens een rapport van afgelopen zomer waren er 14 mining farms actief zónder licentie.

Vorige week berichtten we al dat de politie in totaal 7.000 mining rigs in beslag nam, afkomstig van illegale datacentra.

Volgens analysebedrijf Elliptic vindt ongeveer 4,5% van alle bitcoin mining plaats in Iran. Hierdoor zou het (hypothetisch) honderden miljoenen dollars kunnen verdienen aan de cryptomarkt. Het feit dat er goedkope elektriciteit voor handen is, speelt de mining-industrie in de kaart. Echter heeft dit ook een keerzijde: blackouts.

In mei vertelden de autoriteiten dat ze de stekker uit cryptominers zullen trekken tijdens piekuren van stroomverbruik. Volgens schattingen van de overheid verbruiken geautoriseerde miners elke dag ongeveer 300 megawatt aan elektriciteit. Uiteindelijk besloot het land om het minen van bitcoin compleet te verbieden, tot 22 september.

In een jaar tijd heeft de Iraanse wetshandhavers alleen in de provincie Teheran al meer dan 180 mining farms gesloten. Eerder in juni namen de autoriteiten ook al 3.000 mining units in beslag.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin mining Iran

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties