Elektriciteitstekorten in Kazachstan, maar Bitcoin mining wordt niet verboden

Elektriciteitstekorten in Kazachstan, maar Bitcoin mining wordt niet verboden

De regering in Kazachstan overweegt een kerncentrale te bouwen om een ​​elektriciteitstekort te verhelpen. Het Centraal-Aziatische land zag afgelopen jaar een enorme instroom van bitcoin miners, als reactie op het verbod in China.

Nieuwe kerncentrale

De autoriteiten in Kazachstan denken er nu aan om een tien jaar oud plan te realiseren. Ze willen een kerncentrale bouwen om de groeiende elektriciteitstekorten op te lossen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ondanks dat ze speciale tarieven rekenen voor bitcoin miners en zich erg crypto-vriendelijk opstellen, blijken er nu ook problemen te ontstaan op het Kazachse elektriciteitsnet.

Naar verluidt twijfelen ze nu over twee geschikte locaties als plek voor een nieuwe kerncentrale, zo onthulde Magzum Mirzagaliev, de Kazachstaanse minister van Energie. Het zou gaan om het dorp Ulken in de regio Alma-Ata en de stad Kurchatov in de regio Oost-Kazachstan.

"We zijn klaar met balansen voor productie en consumptie tot aan 2035. We zien duidelijk de noodzaak om een ​​kerncentrale te bouwen om onze bevolking en onze economie van elektriciteit te voorzien."

Kazachstan is een leider qua winning van uraniumerts. Ze overwegen al tien jaar om een kerncentrale te bouwen, maar het kwam er telkens niet van.

Elektriciteitstekorten

Het land kreeg afgelopen zomer te maken met elektriciteitstekorten, toen de toestroom van Chinese miners in de eerste negen maanden voor een stroomtekort van 7% zorgde.

De energieverslindende datacenters kregen al snel de schuld van de tekorten en de autoriteiten schatten dat een enkele cryptofarms evenveel energie gebruiken als 24.000 huizen. Het tekort dwong Kazachstan ertoe om dure elektriciteit uit Rusland te kopen.

Toch blijft de houding ten opzichte van de crypto-industrie positief. Volgens recent gepubliceerde schattingen moet cryptomining in de komende vijf jaar zo'n $1,5 miljard in zijn economie kan pompen. Ook hopen ze meer dan $300 miljoen op te halen uit belastingen.

In januari wordt er $0,0023 per kilowattuur gerekend voor de mining farms die een licentie hebben.

Vorige week werd ook al duidelijk dat bitcoin miners in Iran verplicht worden om (tijdelijk) stoppen. De verwachting is dat er ook daar elektriciteitstekorten zullen ontstaan in de koude winter.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin mining

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties