Bitcoin (BTC) miners vertrekken alweer uit Kazachstan

Bitcoin (BTC) miners vertrekken alweer uit Kazachstan

Een deel van de miners in Kazachstan is bezig of van plan te vertrekken uit het land.

Een rondje langs een aantal legale miningbedrijven door Coindesk leert dat miners het idee hebben dat de recente elektriciteitstekorten door de overheid aan hen worden toegeschreven. De VS en Rusland zijn mogelijke nieuwe bestemmingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Export van elektriciteit èn een tekort

Het afgelopen jaar heeft Kazachstan te maken gehad met elektriciteitstekorten. Dat is opmerkelijk, omdat het land ook een netto exporteur is van elektriciteit.

Tegelijk zijn er dit jaar veel bitcoin- en andere cryptominers vanuit China verhuisd naar Kazachstan. Het Kazachse aandeel in de totale hashrate van bitcoin verdubbelde, nadat miners massaal China verlieten.

Cryptocurrency Mining Group (CMG) en Maverick Group overwegen een vertrek naar Rusland. Medeoprichter Denis Rusinovich: “De hele markt is zo snel opgedroogd als het gaat om beschikbare energie.”

Didar Bekbau van miningbedrijf Xive oriënteert zich juist op een verhuizing naar de VS in 2022. Terwijl het bedrijf BitFuFu de machines in Kazachstan simpelweg heeft uitgezet en achtergelaten om overnieuw te beginnen in de VS.

Grijze miners

Het plan in Kazachstan was om bestaande miners, consumptie: 600 MW, met een vergunning niet teveel lastig te vallen.

Voor toetreders tot de Kazachse markt zou beperkte groei mogelijk zijn, 100 MW voor de totale sector, maximaal 1 MW per miningbedrijf. Een wetsvoorstel hiervoor is 1 oktober ingediend door netbeheerder KEGOCC en het Ministerie van Energie.

Eind oktober rapporteerde minister van Energie Mirzagaliyev nog aan president Tokayev dat het elektriciteitstekort mede werd veroorzaakt door een groot aantal miners zonder vergunning.

De tot dan toe opgespoorde ‘grijze miners’ waren goed voor 1200 MW verbruik. Benadrukt werd toen dat “de zogenaamde ‘witte’ miners hun activiteiten zonder extra beperkingen zullen voortzetten.”

Ik vertrek

Zes weken later voelt een aantal ‘witte’ miners zich alsnog zo ongemakkelijk met de situatie dat een vertrek serieus wordt overwogen.

Bekbau van Xive zegt dat hij denkt dat het ondernemersklimaat in de VS veel gunstiger is voor zijn bedrijf. Rusinov van CMG en Maverick denkt dat de energieoverschotten en de variëteit aan energiebronnen in Rusland voor hem gunstig zijn. En hoewel er geopolitieke risico’s zijn verbonden aan het zakendoen in Rusland, is het niet aannemelijk dat miners die zich aan de regels houden onredelijk worden behandeld, is zijn inschatting.

Rusinov snijdt een goed punt aan. Hoewel miners zich misschien gemakkelijk verplaatsen, is naast de aanwezigheid van veel, liefst overtollige en groene, energie ook een stabiel regelgevingsklimaat van belang.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
mining regulering

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties