Bitcoin miners trekken zich niets aan van dalende koers, hashrate blijft stijgen

De bitcoin mining industrie is de maand oktober sterk begonnen, want de hashrate is de afgelopen dagen met 10 procent gestegen naar een nieuwe all-time high van 258,339 exahash per seconde. Hoe kan het toch dat miners ook in deze tijd hun capaciteit blijven uitbreiden?

Bitcoin miners trekken zich niets aan van dalende koers, hashrate blijft stijgen

Miners worden goedkoper

De hashrate van het Bitcoin netwerk is heel plat gezegd de totale hoeveelheid computerkracht die in het netwerk zit. Een hogere hashrate betekent dus dat miners meer computerkracht nodig hebben om blokken te minen en geld te verdienen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ondertussen lijkt de wereld langzaam te herstellen van het enorme chiptekort van de afgelopen jaren, wat tot gevolg heeft dat de prijzen van chips eindelijk weer richting een normaal niveau zakken. Volgens schattingen van Cointelegraph kost het nu ongeveer 11 tot 15 maanden om een miner terug te verdienen.

Daarbij hebben producenten van bitcoin mining hardware de prijzen ook laten dalen, waardoor mining weer iets winstgevender is. In die zin is het niet vreemd dat we juist in deze periode een flinke stijging van de hashrate zien.

Steeds meer bitcoin-vriendelijke jurisdicties

Sinds het complete verbod op mining van China uit 2021, zijn er steeds meer landen die zich juist openstellen voor de industrie. De grote nummer één is uiteraard de Verenigde Staten, die sinds het wegvallen van China een belangrijke rol in het netwerk vertolken.

Bitcoin miners trekken zich niets aan van dalende koers, hashrate blijft stijgen

Ook landen als Kazachstan Canada en Duitsland blijken in groeiende mate interessante locaties voor miners. Hoewel de situatie in Duitsland nu wellicht even wat minder is vanwege de enorme energiecrisis op het Europees continent. Tot januari 2022 zat Duitsland echter in de lift.

Opvallend is ook dat China slechts drie maanden na het verbod weer opdook als belangrijke jurisdictie voor miners. In principe is het in China verboden om te minen, maar bepaalde bedrijven trekken zich daar niets van aan of de Chinese overheid is begonnen met minen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....