Elon Musk krijgt geen rol in ‘Bitcoin Mining Council’

De beruchte Bitcoin Mining Council heeft donderdag meer details naar buiten gebracht over het initiatief dat ze gestart zijn. Ze beschrijven zichzelf als een “vrijwillig en open platform van Bitcoin miners die gecommitteerd zijn aan het netwerk en de kernbeginselen van bitcoin.”

Volgens de officiële website is het doel van de Mining Council om transparantie en goede standaarden te promoten voor de industrie en geïnteresseerden te voorzien van educatie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Alliantie van Noord-Amerikaanse bitcoin miners

De organisatie bestaat uit een groep Noord-Amerikaanse bitcoin miners die de industrie samen in een beter daglicht willen zetten. Het bestaan van de Mining Council werd eind mei als eerste benoemd door Elon Musk. Inmiddels is duidelijk dat Musk geen officiële rol zal vervullen binnen de groep.

Elon Musk heeft geen officiële rol bij de BMC. Zijn betrokkenheid bij het initiatief blijft beperkt tot een deelname aan een educatieve call met een groep Noord-Amerikaanse bitcoin miners om mee te discussiëren over het onderwerp,” aldus de website van het initiatief.

Behalve MicroStrategy zijn ook Galaxy Digital, Argo Blockchain, Hive en Riot Blockchain onderdeel van de groep. Deze founders zullen in eerste instantie de kosten van het initiatief dekken en andere miners van over de hele wereld uitnodigen om ook mee te doen.

Voorwaarden lidmaatschap Mining Council

Iedere miner die lid wil worden van het initiatief moet: “geloven dat transparantie rondom het energieverbruik van bitcoin mining belangrijk is en vrijwillig hun energiemix en hash rate delen voor onderzoeks- en educatieve doeleinden,” zo valt op de website van het initiatief te lezen.

Ieder kwartaal organiseert de groep een meeting om de trends binnen de industrie te analyseren, onderzoek te delen en data te verzamelen om de Noord-Amerikaanse mining industrie verder te helpen.

Verder bevestigt de groep op de website dat het compleet onafhankelijk van het bitcoin netwerk opereert en geen intenties heeft om de decentralisatie van het netwerk op een negatieve manier te beïnvloeden.

De toekomst zal uitwijzen of de Bitcoin Mining Council een goede zaak is voor Bitcoin, maar met figuren als Michael Saylor onder de founding fathers moet dat wel goed komen. Als iemand er baat bij heeft dat bitcoin een succes wordt, dan is hij het wel. ‘Zijn’ MicroStrategy heeft bijna 100.000 BTC op de balans.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....