Bitcoin Mining Council wil mining transparanter maken

888 totale weergaven

De Bitcoin Mining Council, een coalitie van in Noord-Amerika gevestigde bitcoin miners, is officieel gelanceerd. Afgelopen woensdag vond via Twitter Spaces de eerste meeting plaats en werd de missie uitgelegd aan de aanwezige luisteraars.

Het doel van de council is niet om miners bepaalde standaarden op te leggen, maar om transparantie te creëren binnen de industrie via miners die daarvoor openstaan. Dat zijn althans de woorden van deze groep zelf.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De missie van de Bitcoin Mining Council

Volgens Jamie Leverton, de CEO van Hut 8 Mining, is het doel duidelijk: “Een vrijwillig en open forum van bitcoin miners die gecommitteerd zijn aan het netwerk en de kernprincipes van bitcoin.” Hut 8 is een van de partijen die betrokken zijn bij dit initiatief.

Als we de uitspraken van alle leden mogen geloven is participatie volledig vrijwillig. Leden mogen zelf weten in hoeverre ze transparant zijn over hun energiegebruik en de energiemix die ze daarvoor inzetten. Er zijn geen standaarden en iedereen is vrij om te delen wat hij of zij wil.

Dat klinkt veelbelovend en als ze die woorden waarmaken, dan kan de council heel belangrijk zijn voor het positieve verhaal in de klimaatdiscussie rondom bitcoin. Die zal de komende maanden en jaren namelijk alleen maar heviger worden.

Zeker de betrokkenheid van iemand als Michael Saylor, die voor miljarden in bitcoin heeft zitten, is wat dat betreft een geruststellende gedacht. Als iemand er baat bij heeft dat bitcoin een succes wordt, dan is hij het wel.

Tegelijkertijd zijn ook Saylor en de andere betrokkenen ook slechts mensen. De Bitcoin Mining Council lijkt vooral een informerende rol in te willen nemen. Een soort lobbyclub voor miners.

De meningen over dit initiatief zijn verdeeld, met veel voor- en tegenstanders.

We zijn hier niet om bitcoin te fixen

“We zijn hier niet om bitcoin te fixen,” aldus Michael Saylor. Waarmee hij wil zeggen dat ze niet de intentie hebben om bitcoin te veranderen, maar eerder te beschermen tegen de mainstream media en eventuele schadelijke verhalen die daaruit voortkomen.

“We zijn er om bitcoin te beschermen tegen mensen die het niet goed begrijpen en vanuit dat onbegrip mogelijk politici tegen bitcoin op zouden zetten,” zo ging Saylor verder. Dat klinkt als een initiatief wat we als bitcoiners alleen maar moeten toejuichen.

Al is het belangrijk om scherp te blijven en erop toe te zien dat de council geen dwingende rol gaat aannemen in het mining-landschap. Zodra ze de macht krijgen om miners specifiek gedrag op te leggen zal er vanuit de gemeenschap moeten worden ingegrepen. Momenteel lijkt daar echter in de verste verte geen sprake van.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd