Turkse centrale bank waarschuwt parlement voor energiegebruik Bitcoin

De Turkse centrale bank hint naar strengere regels voor Bitcoin en gebruikt een populaire stok om mee te slaan: het energieverbruik van miners.

Ook in Turkije probeert de overheid meer regels op te tuigen om de bitcoin industrie in te vangen. Beleidsbepalers zijn naar verluidt druk bezig met een wettelijk kader voor alles rondom BTC en aanverwanten. Dat meldt Bloomberg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De eerste signalen zijn daarvan al langer te zien. In mei van dit jaar dook bijvoorbeeld een nieuwe regel op: transacties met BTC van $1.200 of meer moeten worden gemeld.

Turkse centrale bank

De Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT) heeft het parlement ingelicht over hun visie en toekomstbeeld voor cryptocurrency’s in een uitgebreid rapport.

Voor het eerst komt ook hier het energiegebruik van het netwerk naar voren. ‘Crypto mining leidt naar meer energieverbruik, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde’, luidt het rapport.

Het rapport van de bank was specifiek gericht op de parlementaire commissie die zich bezig houdt met de online wereld in Turkije. Dit orgaan heeft de taak om wetgeving voor alles wat te maken heeft met het internet op te tuigen. Daar hoort bitcoin dus ook bij.

Bitcoin als betaalmiddel is al enige tijd verboden in het land. Maar er is zeker geen totaalverbod, de regering heeft ook door laten schemeren dat dat geen optie is. Een van de grootste Turkse bitcoinbeurzen is trouwens sponsor van het Turkse nationale voetbalelftal.

Energie

Het minen van bitcoin kost inderdaad energie. Waar de elektriciteit vandaan komt maakt het netwerk van BTC niet uit. Doe jij het werk? Dan krijg je een beloning.

Toch is er de laatste maanden veel te doen om het energiegebruik van miners wereldwijd. Ook in China is er een ommezwaai geweest, het land gaat strenger toezien op onder andere bitcoin miners in het land.

Dat zorgt ervoor dat partijen het land uitvluchten of simpelweg stoppen met hun diensten.

In China zit het grootste gedeelte van de bitcoin mining industrie. Dus het is logisch dat daar werk wordt gemaakt van het indammen van de mogelijkheden, het land wil immers genoeg controle houden over bijvoorbeeld de geldstromen in en uit het land.

In Turkije is er op dit moment echter geen sprake van een groot aantal miners. Buurland Iran heeft wel een grote mining industrie en besloot recentelijk (voorlopig) bitcoin miners te verbieden door te gaan. De reden? Grote stroomstoringen in de steden en BTC wordt aangewezen als een van de boosdoeners.

Wat je ook van het vraagstuk vindt: het is duidelijk dat overheden en andere beleidsbepalers de discussie over mining en energie maar wat graag gebruiken om regels er doorheen te drukken.

Het is nog niet duidelijk met welke richtlijnen en wetten Turkije op de proppen komt, maar het lijkt een kwestie van tijd tot de boel strenger wordt gereguleerd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

  By Robin Heester

  Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Bitcoinmagazine.nl opgebouwd, inmiddels verkocht en nog steeds actief om een deel van de redactie te runnen. Hup bitcoin! :)

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Lees meer