Bitcoin mining ETF start 2023 met stijging van 40 procent

Bitcoin is het nieuwe jaar bullish begonnen en dat is ook voor de mining-industrie een welkome opsteker. Wat je vaak ziet is dat miners met een soort hefboom op de bitcoin koers reageren. Als bitcoin met 1 procent stijgt, dan vertaalt zich dat voor miners soms wel naar een stijging van 5 procent.

Beursgenoteerde miners beginnen 2023 goed

Het zal je dan ook niet verbazen dat de beursgenoteerde bitcoin miners het op dit moment meer dan goed doen. Sterker no, de Bitcoin Miners ETF (WGMI) van Valkyrie is in 2023 de best presterende van de markt. Tot op heden scoort de ETF een plus van 40 procent in 2023.

Overigens is de bitcoin mining ETF niet alleen de baas op de markt voor traditionele ETFs, maar ook bij de ETFs die met een hefboom werken. Dat is op zichzelf een hele zeldzame gebeurtenis. Eric Balchunas, de ETF-analist van Bloomberg, schrijft dat dit ook te maken heeft met de hoge mate van concentratie bij de bitcoin mining ETF.

Met een hoge concentratie doelt Balchunas op het feit dat er slechts 20 mining-bedrijven in het beleggingsproduct zitten. Waaronder Argo Blockchain, Bitfarms, Intel en nog wat andere grote namen die actief zijn binnen de industrie.

De WGMI ETF maakte in februari 2022 zijn debuut op de Amerikaanse Nasdaq, maar investeerde niet direct in bitcoin. 80 procent van de assets van het bedrijf bestaan uit aandelen van bedrijven die voor tenminste 50 procent van hun omzet afhankelijk zijn van bitcoin mining.

Indirecte investering in bitcoin

De overige 20 procent van de investeringen zitten in bedrijven die een directe exposure op bitcoin hebben. Hierbij moet je denken aan partijen als MicroStrategy, dat op het moment van schrijven ruim 130.000 bitcoin op de balans heeft staan. In die zin is de volledige toekomst van het bedrijf MicroStrategy afhankelijk van de bitcoin koers.

Voor nu is het vooral wachten op de eerste Amerikaanse spot bitcoin ETF. De verwachting was dat die na de goedkeuring van de eerste bitcoin futures ETFs in de Verenigde Staten relatief snel op de markt zou komen. Inmiddels zijn we ruim 12 maanden verder en is er nog helemaal geen sprake van een Amerikaanse spot bitcoin ETF.

Niet lang geleden werd dit nog als de volgende grote stap voor de industrie beschouwt, maar op dit moment moeten we daar waarschijnlijk nog wel even op wachten. De koersdalingen en de grote problemen bij enkele gecentraliseerde spelers binnen de industrie hebben het vertrouwen in bitcoin weinig goed gedaan.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....